AFERA RIBAR

LALOVAC ODGOVARA NA NAPADE 'Prvi smo uočili zlouporabe u NK Zadru i Sinovčićevoj tvrtki VOX i sve prijavili'

Zagreb, 131114. Markov trg.Banski dvori.Na redovitoj sjednici Vlade raspravljalo se o proracunu za iducu godinu.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac izjavio je uoči sjednice Vlade u četvrtak da je upravo Ministarstvo financija prvo uočilo "određene zlouporabe" u NK Zadru i tvrtki VOX Rene Sinovčića, što je, po njegovim riječima, bio začetak posljednje Uskokove istrage.

Lalovac je kazao da je ministarstvo, iako se protivilo predstečajnoj nagodbi i nepravilnosti prijavilo nadležnim institucijama, bilo preglasano upravo zbog tzv. fiktivnih potraživanja.

Podsjetio je da je povjerenstvo u kojem je on bio član još 2011. kada je započela privatizacija NK Zadra upoznalo sve nadležne instuitucije o svojim sumnjama.

"I onda se događa 2014. kada morate donijeti odluku da li poslati NK Zadar u stečaj ili prihvatiti takvu privatizaciju. Nemate niti jedan dokument da bi ga poslali u stečaj, pošaljete ponovno svim institucijama da provjere cjelokupne navode, no nemate povratni dokument", izjavio je Lalovac.

Kazao je i da je deseteročlano povjerenstvo koje djeluje pri Ministarstvu znanosti potom donijelo odluku da se privatizacija nastavi, uz uvjet da se sve sumnje još jednom proslijede nadležnim institucija te da se privatizacija poništi utvrdi li se bilo kakva zlouporaba.

"Znači povjerenstvo nije moglo donijeti drugu odluku jer oni moraju donositi odluke sukladno Zakonu o sportu, a nije imalo ni jednog dokumenta iako su sve institucije više puta upućivane na moguće zlouporabe.

Kazao je i da je ministarstvo također glasovalo protiv u slučaju tvrtke VOX. "Vidjeli smo da je bilo određenih zlouporaba i također se prijavilo nadležnim institucijama i tada zapravo počinju cjelokupne ove istrage. Znači i Ministartsvo financija je u startu kao i povjerenstvo uvidjelo taj problem, prijavilo institucijama, one su sada reagirale i mislim da će se to i dokazati", kazao je Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:36