VELIKI SKOK

Lani u Zagrebu duplo više 'crkvenih razvoda'

Zagrebački Međubiskupijski sud prednjači u Hrvatskoj po broju postupaka vezanih uz proglašenje ništavosti ženidbe
 Biljana Gaurina/EPH

Ako je vjerovati statistici za prošlu godinu, laički rečeno, “crkveni razvod” nikad nije bilo lakše dobiti! Prema brojkama objavljenim na službenim stranicama Međubiskupijskog suda prvog stupnja u Zagrebu, koji je nadležan za područje Zagrebačke nadbiskupije i biskupija Bjelovarsko-križevačke, Sisačke i Varaždinske, u 2015. godini izrečene su 53 presude u parnicama proglašenja ništavosti ženidbe, od čega je u čak 39 slučajeva utvrđena ništavost, a samo u 14 slučajeva je određeno da nema razloga za poništenje ženidbe.

To praktički znači da je od 10 slučajeva svaki sedmi slučaj dobio zeleno svjetlo za proglašenje ništavosti ženidbe. To je apsolutno najveći broj utvrđene ništavosti u proteklih sedam godina, koliko se objavljuju podaci o parnicama, jer je od 2007. do 2014. doneseno 435 presuda, a ništavost ženidbe utvrđena je u 169 slučajeva.

U odnosu na 2014. godinu, broj utvrđene ništavosti lani se povećao za čak 16 presuda. Naime, te godine donesene su 43 presude, a u 23 je donesena odluka kojom se “poništava” ženidba, dok je odbijeno 20 zahtjeva za poništenjem.

Odbačeni slučajevi

Osim tog, Međubiskupijski sud u Zagrebu lani je srušio još jedan rekord, i to u području neriješenih parnica na kraju godine. U ovu godinu preneseno je samo 46 slučajeva, što je za 20 manje nego 2014. ili čak 66 slučajeva u odnosu na 2013. godinu. Isto tako primjećuje se i trend rasta broja primljenih svjedoka i stranaka pri ovom sudu.

Lani ih je na sud pozvano 597, dok ih je 2014. bilo 534, a godinu prije samo 479, što je najmanji broj od 2007. godine. U 2015. odbačeno je ukupno 5 tužbi, dok je 15 upita odbačeno jer nisu imali formu tužbe. Isto tako, u četiri slučaja došlo je do odreknuća od daljnjeg tijeka parnica, a u isto toliko slučajeva došlo je do prekida tijeka parnice.

Statističke podatke iznio je i Međubiskupijski sud u Đakovu koji je izrekao 29 presuda, od čega je njih 13, dakle gotovo svaka druga, bilo pozitivno, odnosno u kojima je utvrđena ništavost ženidbe. Podružnica tog suda u Požegi tijekom 2015. zaprimila je 13 parnica, a samo je u jednoj proglašena ništavost.

Pri otvaranju sudske godine Međubiskupijskog suda u Đakovu, na kojem su uz sudskog vikara Nikolu Škalabrina i đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića sudjelovali i umirovljeni nadbiskup Marin Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević i srijemski biskup Đuro Gašparović, istaknuto je da raste broj stranaka koji traže razgovor o ništavosti ženidbe te da su stranke neupućene u proces.

Sudac i branitelj veze Zdenko Ilić stoga je iznio prijedlog da se u Đakovu, po uzoru na Zagreb, osnuje Ured za davanje savjeta.

Skraćen postupak

Taj ured u Zagrebu počeo je s radom početkom ove godine, a njegovo osnivanje trebalo bi omogućiti što kraće trajanje postupka, i to boljom pripremom stranaka koje žele pokrenuti parnicu. U Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije rekli su nam da je dosad savjet Ureda zatražilo 20-ak stranaka.

Odbačena jedna trećina zahtjeva za ‘crkveni razvod’

- 53 presude o ništavosti donio je lani Međubiskupijski sud u Zagrebu

- 39 presuda bilo je pozitivno, tj. utvrđena je ništavost ženidbe

- 14 presuda je bilo negativno, odnosno odbijen je zahtjev za ništavost

- 16 pozitivnih presuda više doneseno je 2015. nego 2014. godine

- 435 presuda doneseno je u razdoblju od 2007. do 2014. godine

- 169 slučajeva bilo je pozitivno u razdoblju od 2007. do 2014.

- 29 presuda prošle godine izrekao je lani Međubiskupijski sud u Đakovu

- 13 presuda bilo je pozitivno, odnosno poništena je ženidba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:08