BEZ DALEKOVIDNOSTI

Lasersko ‘zbogom’ naočalama za čitanje

Presbiopija je problem koji stigne svakoga, ili u 45. ili u 55. godini
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Nedi Jakić (48) iz Zagreba dojadile su naočale za čitanje - stalno ih gubiš, slome se... Zato nije oklijevala kada je čula da u klinici Svjetlost počinju raditi novi zahvat laserske korekcije presbiopije ili staračke dalekovidnosti.

- Nije me bilo strah - kaže obrtnica koja je 16. prosinca prošle godine operirala desno oko, a poslije mjesec dana i lijevo. - Već nekoliko sati nakon prvog zahvata primijetila sam da bolje vidim sitna slova. Nakon tjedan dana slika se razbistrila. Oporavak drugog oka bio je još brži. Naočale za čitanje su prošlost, a život jednostavniji.

Idealni kandidati

Desetominutnim ambulantnim zahvatom, koji se izvodi na laseru Technolas Femtosecond i trenutačno se radi u samo 20 klinika u svijetu, Neda Jakić riješila se dioptrija plus 2,75 i plus 2,50.

- Presbiopija je problem koji stigne svakoga, samo je pitanje hoće li se to dogoditi u 45. ili 55. godini - istaknula je prof. dr. sc. Iva Dekaris, oftalmologinja u klinici Svjetlost . U Svjetlosti trenutačno jedini na području jugoistočne Europe i šire laserom korigiraju presbiopiju.

- Idealni kandidati za zahvat su osobe koje imaju blagu dalekovidnost i presbiopiju, od 45. godine života nadalje. Uz to, ne smiju imati nikakvu očnu bolest - objasnila je dr. Maja Bohač koja također radi na laserskim zahvatima u klinici.

Sam postupak i zahvat je vrlo jednostavan.

Koliko traje učinak

- Laserska zraka prodire u srednji dio rožnice bez otvaranja i rezanja. Pacijent ne dobiva anesteziju, samo kapi. U rožnici se radi pet krugova različite veličine, koji mijenjaju jakost centra rožnice koji je najbitniji za vid na blizinu. Prednost laserskog zahvata u tome je što je neinvazivan, ne stanjuje rožnicu. Znamo da se kod nekih pacijenata i vid na daljinu malo popravi - rekla je prof. dr. Dekaris.

- Ovaj se postupak počeo primjenjivati prije tri godine, i možemo reći da kod prvih pacijenata učinak traje i danas - navela je prof. dr. Dekaris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:51