LOKALNI IZBORI

Legedarni alpinist na Facebook ikonu: Mihanović i Puljak pozivaju zamjenike na sučeljavanje

HDZ-ov kandidat napisao da će pristati na sučeljavanje te je pozvao Puljka da povede i svog kandidata za zamjenika
 Tom Dubravec/ Cropix

Kako su i najavili, jutro nakon izborne noći oštro je krenula kampanja ususret drugog kruga lokalnih izbora u Splitu. Ivica Puljak (Centar) organizirao je konferenciju za novinare, a Vice Mihanović (HDZ) zasad je ostao na sigurnom terenu - Facebooku.

U objavi je HDZ-ov kandidat napisao da će pristati na sučeljavanje te je pozvao Puljka da povede i svog kandidata za zamjenika Bojana Ivoševića, na što mu je splitski aktivist odgovorio da onda i Vice Mihanović povede svog zamjenika, poznatog alpinista Stipu Božića.

Poznati alpinist

Tako je prepucavanje preko društvenih mreža preusmjerilo svjetla reflektora na zamjenike za gradonačelnike Centra, Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića te na HDZ-ovu Jelenu Burazin i Stipu Božića.

O poznatom Splićaninu Stipi Božiću nema potrebe puno pisati, ali smo prisiljeni jer je riječ o dvosjeklom maču. Naime, vjerojatno ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne zna tko je on. Popeo se na najviše vrhove svih kontinenata i na tri "vrha svijeta". Uz to je putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija te član Hrvatske gorske službe spašavanja.

Sugrađani o Stipi Božiću imaju pozitivno mišljenje. Nisu ga pratili skandali, ispadi, miran je, staložen, pristupačan, a u medije je istupao isključivo sa svojim alpinističkim ili putopisnim pothvatima, kao i u brojnim akcijama spašavanja HGSS-a. Možemo čak reći da bi bilo kakva kritika upućena Stipi Božiću bila dočekana salvom uvreda, jer se o njemu jednostavno ne govori u negativnom kontekstu. S time je, jasno, HDZ i računao, a takvu tvrdnju potkrepljuje i Mihanovićev odgovor tijekom Facebook prepucavanja koji glasi: "Ivoševiću, nisi dostojan spomenuti ime Stipe Božića!"

Postavlja se onda pitanje tko je dostojan spomenuti njegovo ime, ako nije njegov protukandidat za mjesto zamjenika? Mi ćemo ga sada morati spomenuti u političkom kontekstu. Što se tiče Božićeva pristupa politici, osim da je član HDZ-a, a i to nešto govori, teško da možemo pisati nešto više o njegovim stajalištima, idejama, projektima... Božić nije imao puno javnih istupa u tom pogledu, u ovoj kampanji objavljen je samo jedan intervju u Slobodnoj Dalmaciji s tri skromna i neodređena pasusa orijentirana na politiku.

Njegov angažman u prošlom sazivu Gradskog vijeća bio je iznimno loš, ako ga usporedimo s aktivnim i konstruktivnim vijećnicima, kakvi bi trebali biti svi. U lokalnom parlamentu jedva da se čuo njegov glas, tek bi zamahao rukom u zraku kad bi trebalo izglasati nekakvu stranačku odluku ili postaviti naručeno pitanje, ali se ne možemo sjetiti njegovih prijedloga. Tako da je Božić, općenito, posljednje četiri godine bio pravi stranački poslušnik koji je držao većinu u Vijeću, a kakav bi bio kao zamjenik, teško je uopće zamisliti jer se, jednostavno, nije ni potrudio predstaviti javnosti kao političar.

Informatičar

S druge strane ringa je informatičar Bojan Ivošević, zasigurno jedan od najtežih protivnika Mihanoviću i Božiću, barem što se tiče sektora komunale koji godinama puca po šavovima.

Svi koji su u posljednjem mandatu gradske vlasti pratili medije, morali su čuti za tog splitskog aktivista koji je moderirajući Facebook stranicu "Dnevna doza splitskog nereda" stekao veliko znanje o apsurdima i manjkavostima komunalnog sektora, onoga čije je nefunkcioniranje najočitije u gradu. Nabujali ilegalni štekati, reklame, bankomati, katastrofalne prometnice, pločnici, apsurdni radovi, dozvole, rad komunalnih redara, sve su to teme koje je Ivošević "narodski" približio ljudima.

Brojni mu zamjeraju pristup, a Ivošević je često imenom i prezimenom prokazivao krivce za nered. Protiv njega su, zbog toga, pokrenute i sudske tužbe, a pokretao ih je i on zbog prijetnji i napada.

Među svim kandidatima za zamjenike, Ivoševića javnost, uz Vicu Mihanovića, najviše kritizira. Dok se Mihanovića proziva zbog same stranačke iskaznice i navodnog plagiranja, Ivošević trpi drukčije vrste uvreda. One su rezultat njegova jasnog, ali nekada isključivog stajališta o određenim problemima u kojima se ne slaže s dijelom javnost.

No, to mu kod nekih birača donosi prednost jer je jedini od svih zamjenika od kojih javnost otprilike zna što može očekivati. Nažalost, osim kritika na račun njegovih istupa i mišljenja, Ivošević podnosi i neprihvatljive kritike na nacionalnoj osnovi, čime se služio i HGS-ov Željko Kerum.

Čini se da takve uvrede nisu puno utjecale na njegove birače, kao ni činjenica da je Ivošević već bio politički angažiran. Već sa 19 godina bio je u forumu mladih SDP-a. Prestao je biti dijelom te organizacije nakon godinu i pol dana, jer nije mogao "prelaziti preko brojnih uhljebljivanja, namještanja natječaja, da stranački ljudi dobivaju kućice na Adventu". Tako je nedavno ispričao za N1.

Izvlačilo mu se iz prošlosti da je bio član i HSP-a, što je opovrgnuo više puta. Rekao je i da nikada nije išao na izbore s HSP-om, nego da ga je susjed upisao bez njegova znanja, štoviše, rekao je, nije ni sudjelovao kao birač na tim izborima.

Drugi Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić potpuni je anonimac u javnosti i među novinarima. Predstavljen je kao čovjek koji će "pročešljati proračun Grada, ubrzati projekte, tražiti sredstva iz europskih fondova na svoju inicijativu". O njemu znamo samo da je IT-jevac, zaposlenik i voditelj nekoliko projekata u OTP banci. Bio je ispod praga, ali je kasnije ipak postao član Nadzornog odbora Hajduka, ali ni u tim krugovima ne doznajemo ništa više o njemu nakon godinu i pol dugog angažmana.

Za razliku od HDZ-ove Jelene Burazin, za koju možemo reći da je barem upoznata s problemima sustava unutar njezina potencijalnog budućeg resora. Iz Kuzmanićeva životopisa je nejasno može li se i za njega reći slično.

Profesorica psihologije

Što se tiče Jelene Burazin, HDZ-ove kandidatkinje za Mihanovićevu zamjenicu, riječ je o aktualnoj ravnateljici Dječjeg doma Maestral, a prije toga radila je u Uredu za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije te u Skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Caritasu.

Po zanimanju je profesorica psihologije. Ona je i javni i politički anonimac, novinari je doduše poznaju, ali nedovoljno. Ako je suditi prema životopisu, dobro je upoznata sa sustavom i njegovim manjkavostima, tako da bi u sektoru socijale, zdravstva, demografije mogla dati kvalitetan doprinos, ali se njezin glas u kampanji dosad nije čuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:19