SPORNI SAVJETNIK

'LIBERALNI KOREKTIV' HDZ-ove VLADE NE MARI ZA ULTRAKONZERVATIVNI PRODOR U MINISTARSTVO KULTURE 'Ilčić nije HNS-ov problem, nećemo se u to miješati'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Izgledno imenovanje predsjednika konzervativne stranke Hrast Ladislava Ilčića za savjetnika u Ministarstvu kulture, o čemu smo jučer pisali, nije previše zabrinulo glavnog HDZ-ova koalicijskog partnera, HNS.

U toj stranci, koja bi u desnoj HDZ-ovoj Vladi trebala biti “liberalni korektiv”, neslužbeno poručuju da Ilčić nije njihov, nego HDZ-ov problem i da je dogovor s partnerima u Vladi takav da se ne miješaju jedni drugima u resore.

- To nije naš resor, to su njihove odluke i nećemo se u to miješati. Što se tiče njegovih stavova, što o tome mislimo, zadržat ćemo za sebe. Mi smo tu da mijenjamo državu nabolje - kaže naš sugovornik iz vrha HNS-a.

Dalje pojašnjava da za takve odluke HNS i ne mora znati, jer je dogovor da se ne miješaju jedni drugima u resore.

- Druga stvar bi bila da se imenuje baš u Vladu ili da netko želi da bude u jednome od naših ministarstava - Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja ili pak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja – pojašnjava izvor iz HNS-a.

Ladislav Ilčić, podsjetimo, navodno je htio postati državni tajnik u Ministarstvu kulture, što nam je ispričao izvor iz Runjaninove, ali se tome oštro usprotivila sama ministrica Nina Obuljen Koržinek, pa bi kompromisno mogao postati savjetnik. Ovu informaciju do koje smo došli nisu nam demantirali niti potvrdili Ladislav Ilčić i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ilčić je već bio posebni savjetnik za ljudska prava bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, ali je u ožujku dao ostavku pošto se odlučio kandidirati za gradonačelnika Varaždina. Poznat je po svojim konzervativnim stavovima i često izaziva kontroverze u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:01