NOVA PRAVILA

Liječnici ipak neće morati glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačku, donosimo detalje

Ako se procijeni da bolest neće trajati dulje od šest mjeseci, liječnik će upozoriti vozača te će se odgovornost prenijeti na pojedinca

Davor Božinović

 Goran Mehkek /Cropix

Ako u liječničku ordinaciju dođe trudnica koja ima probleme s pretjeranim povraćanjem, liječnik će joj savjetovati da ne vozi dok traju zdravstvene tegobe, a iako će to stanje upisati u karton, neće prijaviti policiji i trudnica neće morati na izvanredni liječnički pregled.

To je samo jedno od stanja koja su navedena u novom Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji je će u javnoj raspravi biti do 13. srpnja.

Ovim su se pravilnikom na neki način primirile strasti vezane za otpor obiteljskih liječnika koji se zadnje dvije godine bore protiv toga da oni budu ti koji praktički oduzimaju dozvole svojim pacijentima.

Obavijest policiji

Prema prijedlogu pravilnika, ako liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača utvrdi da vozač boluje od bolesti zbog koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, na razdoblje dulje od šest mjeseci, obvezan je odmah po saznanju o tim promjenama, uz upozorenje vozaču, obavijestiti policijsku upravu ili postaju.

No, ako je riječ o zdravstvenom stanju za koje je procjena da neće trajati dulje od šest mjeseci, liječnik će samo upozoriti pacijenta da ne vozi dok ne prođu smetnje.

Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica i članica radne skupine ovog pravilnika, kaže kako su na podlozi lošeg zakona napravili najbolje što su mogli.

- Uspjeli smo u tome da liječnici ne budu policajci i da održimo dobar odnos sa svojim pacijentima. Naravno, ovim pravilnikom potiče se i osobna odgovornost svakog pojedinca. Ako liječnik upozori pacijenta da nije dobro da vozi određeno vrijeme, onda on to mora i poslušati - kaže Ćenan.

Popisi stanja

Nadalje pojašnjava da su se napravili, koliko je to moguće konkretnije, popisi stanja i uzimanja lijekova koji mogu utjecati na privremenu nesposobnost za upravljanja vozilom.

- Naravno, teško je sve popisati, ali trudili smo se da to bude što jasnije pacijentima koji i sami mogu pogledati tablicu. To je ono što se tiče obiteljskog liječnika, ali i svih drugih liječnika koji imaju uvid u promjene stanja pacijenata. Ovim bi pravilnikom prijava težih stanja koji smetaju u vožnji trebala biti praksa i za privatne liječnike, u čije kartone mi nemamo uvid - kaže Ćenan.

Što se tiče prvih pregleda za vozače početnike, ali i za one koji produljuju vozačke dozvole, preglede će raditi medicina rada i druge licencirane ustanove. Ipak, unatoč pravilniku, smatra Ćenan, trebalo bi se raditi na novom zakonu koji bi ispravio brojne nelogičnosti koje još postoje, jer pravilnik nije iznad zakona.

"Vozači dijabetičari na pregled svakih 10, a ne 5 godina"

Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com, smatra kako bi u Pravilniku trebalo izmijeniti to da vozači koji boluju i liječe se od šećerne bolesti trebaju na izvanredne zdravstvene preglede svakih pet godina.

- Tražimo da se to produlji na deset godina, sukladno preporukama EU. Naime, građanima koji boluju od dijabetesa, koji dobro kontroliraju svoju bolest, to je i skupo i oduzima vrijeme - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:49