PUNJENJE PRORAČUNA

LINIĆ KREĆE U BRZU NAPLATU POREZNIH DUGOVA Osigurava da se u državnu blagajnu do kraja godine slije dodatnih tri milijarde kuna

Osim na zdravstvu, stvari su u prvoj polovici godine najviše 'štekale' na subvencijama, rashodima za kamate i za mirovine

ZAGREB - Ministarstvo financija kreće u brzu naplatu poreznih dugova, kako bi osiguralo da se u državnu blagajnu do kraja godine slije dodatnih tri milijarde kuna.

Taj je novac, doznaje se u Ministarstvu, potreban kako bi se pokrili nagomilani dugovi zdravstva, a proračunski manjak u ovoj godini zadržao na planiranoj razini od oko tri posto BDP-a. No, da se ne radi o nimalo lakom zadatku, jasno je već i iz podataka da je država u prvih šest ovogodišnjih mjeseci premašila planirani manjak za cijelu 2013. godinu. Naime, ukupni proračunski manjak za 2013. planiran je na razini od nešto više 10, 2 milijarde kuna, a država je već u prvoj polovci godine bila u minusu od 11,4 milijarde kuna.

Osim na zdravstvu, stvari su u prvoj polovici godine najviše 'štekale' na subvencijama, rashodima za kamate i za mirovine jer je za njih trebalo izdvojiti više novca u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U prvih šest mjeseci ukupni su rashodi dosegli 63,7 milijardi kuna dok su prihodi iznosili 52,3 milijarde kuna. Kod proračunskih prihoda, doznajemo u Ministarstvu financija, rast je zabilježen kod PDV-a, trošarina, poreza na dohodak te prihoda od pomoći iz fondova EU-a dok je pad zabilježen kod doprinosa i poreza na dobit. Kada je riječ o doprinosima smanjenje prihoda tumači se smanjenjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali i nastavkom negativnih trendova na tržištu rada dok je kod poreza na dobit očito da je znatan dio poslodavaca iskoristio zakonsku mogućnost da im se ne oporezuje dobit koju reinvestiraju.

U svakom slučaju, min finacija za listopad najavljuju novi rebalans proračuna te su uvjereni da će proračunski manjak zadržati na očekivanim razinama. Ne otkrivaju , međutim, hoće li ponovno mijenjati očekivanu stopu rasta hrvatskoga gospodarstva. U Katančićevoj imaju velika očekivanja od akcije naplate poreznog duga, iako su svjesni da će znatan dio potraživanja morati otpisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:21