BOLNICA BEZ KOMENTARA

LISTA ČEKANJA U SPLITSKOM KBC-u NEMA KRAJA 'Tražite termin za ultrazvuk dojke? Nema problema, dođite 15. prosinca 2017. godine...'

 Bruno Konjevic/EPH

Nekoliko dana nakon obilježavanja tradicionalnog 'Dana narcisa' u Splitu putem kojeg se želi senzibilizirati javnost o važnosti pregleda dojki, dvije su se čitateljice javile portalu Dalmacija News kako bi ukazale da akcija naočigled nije urodila plodom.

Dvije su žene redakciji poslale dokumente u kojima piše da su za ultrazvučni pregled dojki u splitskom KBC-u naručene za kraj 2017. godine. Obje imaju 'povijest bolesti' te je jedna od njih čak i operirana jednom dok je drugoj propisano kontroliranje svakih šest mjeseci.

'Ne znam što bih vam rekla, mi zapisujemo za prosinac 2017.godine... Pokušajte na Križinama, možda ćete tamo prije doći na red', rekla je djelatnica splitskog KBC-a zadužena za rezerviranje termina. Po provjeri, u Križinama se može ultrazvuk dojki može napraviti u listopadu 2017. godine.

'Ako je žena napipala kvrgu, apsolutno mora dobiti uputnicu od svog liječnika ili liječnice primarne medicine i da je na uputnici naznačeno 'hitno', dapače zahtijevati tu oznaku hitnosti kod svog liječnika jer na to ima pravo. Ona se mora sutra, odmah pregledati, u bolnici, ambulanti, poliklinici, bilo gdje na ultrazvuku, jesu li ti lijelčnici svjesni svoje zakletve?', rekla je ravnateljica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević.

Ravnatelj splitskog KBC-a Nikola Kolja Poljak nije bio dostupan za komentar liste čekanja na ultrazvuk dojki.

Dalmacija News prenosi da su žene svoju situaciju riješile na način da je jedna pronašla vezu te je ostvarila pregled u prošlu nedjelju, dok je druga žena na kraju otišla privatniku.

'Moram reći da je potrebno odijeliti nacionalne programe za prevenciju i ranu detekciju bolesti koje provodimo, a inače su najugroženija skupina žene između 50 i 69 godina. Međutim, važni su preventivni pregledi, bolest zahvaća sve mlađu i mlađu populaciju koji nisu obuhvaćeni trenutnim screeningom, a jasno mi je i da su to uska grla. Nama bi puno pomogla nabavka pokretnog mamografa te liječnik specijalist, pa makar i na ugovor o djelu. Veseli me što svijest o pravovremenoj prevenciji ipak raste', rekla je Ninčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:35