OGLASILI SE SOCIJALDEMOKRATI

‘Ljevice više nema, Grbin je zabio kolac u SDP, a Milanović? Jako žalim i po prvi puta se bojim...‘

‘Milanović je izazvao potpunu destrukciju cijelog izbornog procesa u pravnom, sadržajnom i komunikacijskom smislu‘, ističe Davorko Vidović

Franko Vidović i Davorko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata, odlučio se ne skrivati i izmjeriti stvarnu težinu "onoga što je ostalo od socijaldemokracije" u Hrvatskoj: umjesto svoje Šeste izborne jedinice u kojoj živi nosit će listu svoje stranke u Prvoj izbornoj jedinici i nadmetat se s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, SDP-ovim Arsenom Baukom koji će pak, po svemu sudeći, dati svoje ime i biti maskota za predsjednikove rijeke pravde koje dolaze.

"Nek‘ se Katarina Peović ne uvrijedi, ali ljevice osim nas u Hrvatskoj više nema, SDP nije nikakva ljevica, Možemo nije doprlo dalje od aktivističke udruge i na nama je odgovornost da pokažemo da u Hrvatskoj još uvijek stanuje socijaldemokracija. Peđa Grbin zabio je glogov kolac u SDP uz suport onoga koji je taj proces rastakanja i započeo, Zorana Milanovića. Zloupotrijebio je moguće partnere onaj dan kad je najavio stvaranje koalicije, nitko od njih nije ni znao kakva bi to koalicija trebala biti, dali su samo načelnu suglasnost. I bilo je jasno da će se raspasti. Ideja o okupljanju svih snaga od centra prema lijevo, na vrijednostima oko kojih bismo mogli postići konsenzus bez obzira na naše različite habituse i na njoj graditi predizbornu politiku, propala je i prije kandidature predsjednika Zorana Milanovića. Pretvorila se u ponižavajuće rasprave i sitnu trgovinu za mjesta na izbornim listama, bez ikakvog programa i sadržaja", govori Vidović i analizira učinak Milanovića na političku scenu:

"Od petka, kad je cijela operacija postala javno poznata, sasvim je jasno da je Milanović izazvao potpunu destrukciju cijelog izbornog procesa u pravnom, sadržajnom i komunikacijskom smislu. Taj je potez promijenio koalicijsku arhitekturu i doveo do izlaska nekih članova. Za dublje razumijevanje valjalo bi nanovo pročitati Ericha Fromma "Anatomija ljudske destruktivnosti". Milanović nema nikakvu namjeru podnijeti ostavku, nije ni mislio, ovo je operacija koja je trebala pomoći vidljivosti SDP-a i rastakanju Plenkovića. No, nije pokrenuta ni iz kakvih velikih političkih motiva nego sasvim osobnih obračuna i čini se da će eskalirati iz dana u dan. Jako žalim što je Milanović sada cijelu kampanju kontaminirao i koncipirao je kao navijačku utakmicu, pretvorivši političku scenu u navijače jednoga ili drugoga. Mi, socijaldemokrati, ne želimo biti dio toga. Nevažno nam je što žele i Milanović i Plenković. Fokusirat ćemo se na ozbiljne teme."

Vidović je svjestan da hrvatska politička povijest svjedoči kako je odcijepljenje od matice u sljedećem izbornom ciklusu stranke koštalo opstanka: "Nakon odvajanja u parlamentu trebalo je neko vrijeme da se uopće osvijesti razlika, što je SDP, a što smo mi Socijaldemokrati. Sa svime što se događalo od raspuštanja Sabora i što je bjelodano pokazalo da SDP više nema veze s ljevicom, dobili smo priliku, nadam se da ćemo imati i vremena pokazati što želimo i možemo, da smo jedina alternativa."

Najgore od svega, procjenjuje Vidović, što su uskakanjem Milanovića "izbori svedeni na referendum i podgrijavani vojničkim pokličima - osedlavanja konja, bacanjem sudaca u more, rijekama pravde, Trećom republikom. Sve to izvlači najgore i polarizira društvo, čak je i Plenković odlučio stati na loptu i ublažiti retoriku". No, prognoza mu nije optimistična. Po prvi puta se boji da bi nam se moglo dogoditi ponavljanje izbora i poraz normalne i pristojne Hrvatske. "Zemlja će za mjesec dana bili podijeljenija nego što je bila, vraćena na one postavke za koje smo se nadali da smo ih ostavili iza sebe, ustaša i partizana. Trudit ćemo se da do toga ne dođe", zaključit će Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:20