VISOKE BROJKE

Lokalni stožeri: U Splitsko-dalmatinskoj županiji 114, rekordan broj u Brodsko-posavskoj

Najveći broj zaraženih i dalje je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 114
Uzimanje briseva za testiranje
 Vojko Basic/Cropix

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 304 nova slučaja zaraze koronavirusom tako da je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2420, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite. Od jutra pratimo izvješća lokalnih stožera o broju novozaraženih osoba po županijama.

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas će u 14 sati održati konferenciju za novinare u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova.


Splitsko-dalmatinska županija - 114
Grad Zagreb - 71
Brodsko-posavska županija - 27
Zadarska županija - 23
Šibensko-kninska županija - 15
Zagrebačka županija - 13
Istarska županija - 9
Varaždinska županija - 9
Vukovarsko-srijemska županija - 7
Primorsko-goranska županija - 7
Koprivničko-križevačka županija - 4
SIsačko-moslavačka županija - 4
Osječko-baranjska županija - 4
Karlovačka županija - 3
Požeško-slavonska županija - 2
Ličko-senjska županija - 2
Bjelovarsko-bilogorska županija - 0


Splitsko-dalmatinska županija - 114

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 878 obrađenih testova danas je 114 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 62, Imotskog 6, Kaštela 7, Makarske 2, Omiša 3, Sinja 6, Solina 3, Supteru 1, Trogira 2, Dicma 1, Dugog Rata 2, Dugopolja 2, Hrvaca 2, Klisa 1, Otoka 2, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 1, Postira 1, Prološca 3, Runovića 1, Segeta 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 2 osobe.

Od 114 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1337 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
4 osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba stara 60 godina koja je uz niz drugih komorbiditeta bila pozitivna i na Covid infekciju.

Grad Zagreb - 71

U Gradu Zagrebu zabilježen je u zadnja 24 sata 71 novi slučaj zaraze koronavirusom.

"71 je novozaraženi, 226 osoba je poslano u samoizolaciju. Od njih, dvadesetdvoje su povratnici s godišnjih odmora, devet su kontakti ranije oboljelih, trinaest je negativne epidemiološke anamneze. Nadalje, devet su uvoz iz BiH, jedan je iz Francuske. Zagreb ima aktivnih 594 slučajeva", kazala je na pressici zamjenica ravnatelja za stručne poslove Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Sandra Šikić.

Brodsko-posavska županija - 27

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj novozaraženih osoba na dnevnoj razini. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), općina Staro Petrovo Selo (4) te po 1 osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Davor, Vrbje, Oriovac, Brodski Stupnik, Bebrina, Sibinj, Bukovlje i Klakar.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 379, dok je broj aktivnih slučajeva 135. Hospitalizirano je 7 osoba, nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalaze 794 osobe (35 osoba više u odnosu na prethodni dan), od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze 2 pozitivne osobe.

Tijekom današnjeg dana održat će se sastanci sa gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite, a nakon toga i sjednica županijskog stožera civilne zaštite na kojoj će se donijeti prijedlog o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije, a koji će odmah biti dostavljen nacionalnom Stožeru CZ radi donošenja Odluke.

Zadarska županija - 23

Na području Zadarske županije 23 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Devetoro novozaraženih je iz općine Kali, a uglavnom je riječ o starijim osobama koje su bile u međusobnom kontaktu. Osam je novooboljelih iz grada Zadra, tri su osobe iz općine Sv. Filip i Jakov, dvije iz općine Sukošan i jedna s područja općine Zemunik Donji. Neslužbeno doznajemo da je porast oboljelih u Kalima izazvan druženjem starijih osoba u mjesnom Klubu umirovljenika.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar noćas je preminula starija ženska osoba koja je bila kronični bolesnik.

U samoizolaciji je 659 osoba, nadzor je istekao za njih 6066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 224 uzorka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 17 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Šibensko-kninska županija - 15

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 15 osoba oboljelo je od zarazne bolesti covid-19. Osam osoba ima prebivalište na području Grada Knina, dvije na području Grada Drniša, te po jedna u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Kistanjama, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Zagrebačka županija - 13

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 28.08.2020. do 11:00 sati evidentirana je 421 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o trinaest osoba više, a šesnaest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 126 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 284 osobe, a 11 ih je preminulo, priopćio je županijski stožer.

Dubrovačko-neretvanska županija - 12

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije ženske osobe i jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika koji su kontakti prethodno poznatog slučaja, 6 muških osoba iz Metkovića (od kojih su 4 kontakti ranijih slučajeva), jednoj ženskoj osobi iz Metkovića također kontaktu ranijeg slučaja.

Zaražena je i jedna muška osoba iz Vela Luke, te jedna osoba s prebivalištem u Zagrebu koja je trenutno na području Župe dubrovačke. Izliječeno je 10 osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Korčule, dvije koje nemaju prebivalište u županiji, te po jedna iz Konavala i Župe dubrovačke.

Istarska županija - 9

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 472 uzoraka briseva (330 za administrativne potrebe) na Covid-19, od čega je potvrđeno 9 novozaraženih osoba.

U 6 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznatih pozitivnih osoba. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Trenutno je 94 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 312 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Varaždinska županija - 9

U protekla 24 sata imamo zabilježeno novih devet slučajeva zaraze korona virusom u Varaždinskoj županiji.

Tri slučaja su povezana sa svadbom u ivanečkom kraju, jedan je slučaj povezan sa radnim mjestom u Zagrebu, tri su bliski kontakti sa ranije potvrđenim zaraženim osobama, a dvije osobe se povezuje s ljetovanjem. Sve osobe imaju blage kliničke slike i liječe se kod kuće, izvijestio je Robert Vugrin, načelnik stožera civilne zaštite Varaždinske županije i dodao kako je epidemiološka slika u našoj županiji narušena jer samo u proteklih 8 dana imamo 48 novozaraženih osoba.

- Županijski stožer danas ujutro je imao koordinaciju sa predstavnicima lokalnih stožera da čujemo i njihova mišljenja, a mi smo već pripremili prijedlog odluke da gornja granica uzvanika na svadbama bude 100 i tražimo da se mjera primjenjuje tijekom cijelog mjeseca rujna - rekao je Vugrin i dodao kako se nikakve dodatne restrikcije neće tražiti, ali kako će se ići s edukacijom i preporukama. Također, kako je istaknuo, s obzirom na aktualnu situaciju i početak školske godine, stožer preporučuje odgodu svih planiranih događaja s većim brojem ljudi na kojem nije moguće poštivati sve epidemiološke mjere.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije javljaju da je u Župi Vinica na koronavirus pozitivan svećenik.

On je zaražen na svadbi pa prema tome načelniku Kriznog stožera Općine Vinica Marijanu Kostanjevcu predlažu pojačani oprez i upozorenje.

Naglašava se da svi koji su bili u neposrednom kontaktu sa svećenikom od 19. do 24. kolovoza da se jave Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije na broj 099 211 98 02.

Vukovarsko-srijemska županija - 7

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je sedam novih osoba pozitivnih na COVID-19.

Četiri su iz Vrbanje te po jedna iz Vinkovaca, Županje i Cerne). Jedna je osoba preminula. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 605, od toga je 519 osoba ozdravilo.

Primorsko-goranska županija - 7

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima i povratnicima s godišnjeg odmora, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Koprivničko-križevačka županija - 4

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od pristiglih nalaza potvrđena 4 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba ozdravila. U ovom trenutku je ukupno 28 aktivnih slučajeva na području županije.

Tri novooboljele osobe su s koprivničkog i đurđevačkog područja i razvili su simptome nakon kontakta s ranije zaraženim osobama, a jedna osoba je s križevačkog područja po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada novooboljelih osoba, a trenutno se 110 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji, priopćio je županijski stožer.

SIsačko-moslavačka županija - 4

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok su tri osobe s područja grada Petrinje te je kod svih osoba poznat izvor zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Osječko-baranjska županija - 4

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 320 osoba od kojih su četiri osobe pozitivne na koronavirus. Jedna je s područja Općine Gorjani, druga s područja Općine Čepin, treća iz Belog Manastira, a četvrta osoba je iz Osijeka.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 17 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili tri nova kontakata, pa su trenutno na području naše županije u samoizolaciji 302 osobe.

Karlovačka županija - 3

U Karlovačkoj županiji u posljednjih 24 sata od ukupno 92 pristigla nalaza, imamo 3 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Karlovca koja je kontakt već prije oboljele osobe te jednoj muškoj osobi starije životne dobi iz Draganića također kontakt već prije oboljele osobe. Jedna mlađa muška osoba s prebivalištem na području općine Draganić zarazila se na području druge županije gdje je i u samoizolaciji i nema kontakata u našoj županiji, priopćio je županijski stožer.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 170 osoba i trenutno su 33 aktivna slučaja. U OB Karlovac na hospitalizaciji se nalaze 4 osobe.

U samoizolaciji se nalaze 164 osobe.

Požeško-slavonska županija - 2

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 40 slučaja zaraze koronavirusom, 38 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 257 osoba, a ukupno je testirano 5478 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 106 uzoraka, od kojih su 2 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Ličko-senjska županija - 2

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od Covida-19. Jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića dok je druga s područja općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 55 osoba od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 15 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 24 osobe.

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novozaraženih koronavirusom. Danas do 10 sati stigla su tri negativna nalaza dok se 59 nalaza još očekuje. U našoj županiji trenutno je 10 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19 budući da se jedna osoba oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih. U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 121 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:12