RASTROŠNA AGENCIJA

LUKSUZNI PROSTOR ZA DESET ZAPOSLENIKA Hakom kupuje urede za 8 milijuna kuna, prazni državni ga ne zanimaju

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije , koja je prošle godine unajmila raskošne urede od čak 6000 četvornih metara u neboderima Sky Office u Zagrebu za 23 eura po četvornom metru, sada kupuje poslovni prostor u Splitu veličine 200 do 250 kvadrata, za što je financijskim planom u 2013. predviđeno malo manje od 8 milijuna kuna.

Iako je država u Splitu vlasnik nekoliko poslovnih prostora, većina njih u posjedu je MORH-a, a upravo je u tijeku proces primopredaje nekih od tih nekretnina koje će biti dane Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). A Hakom, kako neslužbeno doznajemo, nikada nije niti tražio prostor od Agencije, nego je odlučio investirati novac u novu nekretninu koja će se koristiti kao središte za nadzor i kontrolu radiofrekvencijskog spektra. Ako odluče svih 8 milijuna kuna potrošiti na urede od 250 kvadrata, to će značiti da će četvorni metar prostora platiti nevjerojatnih 4200 eura!

Tihi podovi

Hakom je u tiskanim medijima objavio javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju ureda, a u tehničkoj dokumentaciji naveo je da poslovni prostor mora biti prikladan za smještaj desetero zaposlenika te da se na krovu može smjestiti antenski sustav. Poslovni prostor treba sadržavati urede, dvoranu za sastanke do 20 osoba i sanitarni blok s garderobom i tuševima. Uredi moraju imati dnevno svjetlo, a razina osvijetljenosti prostorija mora imati od 400 do 500 luksa. Zidovi moraju biti glatki i zvučno izolirani, a završna obrada podova mora biti takva da se hodanjem ne stvara topot te da su laki za održavanje. Uz poslovni prostor traže i tri parkirališna mjesta u garaži te skladište veličine najmanje 12 četvornih metara.

Dugoročno rješenje

Koliko točno planiraju potrošiti za prostor, u Hakomu nam nisu mogli reći s obzirom na to da tek prikupljaju ponude, ali sigurno, tvrde, ne smiju potrošiti više od iznosa predviđenih financijskim planom. Kupnju prostora financirat će iz viška prikupljenih sredstava, kojih je za 2013. planirano 16,3 milijuna kuna. Ostatak iz viška sredstava potrošit će na kupnju mjernih i kontrolnih uređaja. O najmu prostora, kažu, nisu razmišljali.

- Želja nam je kupiti prostor i dugoročno riješiti smještaj kontrolno-mjernog središta u Splitu, jer je upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, kao prirodno ograničenim općim dobrom, od interesa za Hrvatsku. Hakom je neprofitna organizacija, nije u sustavu PDV-a te ne može koristiti porezne odbitke pri najmu ili leasingu kao subjekti koji jesu u sustavu PDV-a, stoga se kupnja nameće kao najbolja poslovna odluka s aspekta troškova - kaže glasnogovornik Hakoma Ivo Majerski.

Dodatni problem

Zanimljivo je da je mjerna oprema Hakoma u Splitu sada u zgradi Hrvatske pošte, što Hakom zapravo dovodi u sukob interesa jer bi upravo on trebao nadzirati tržište elektroničkih i poštanskih usluga.

- Trenutno se mjerna oprema nalazi u zgradi Hrvatske pošte, koja ne odgovara ni lokacijom ni osnovnim radnim uvjetima za naše zaposlene. Dodatni je ‘problem’ što je Hrvatska pošta jedan od davatelja poštanskih usluga na tržištu koje mi reguliramo - priznaju u Hakomu.

Hakom već nekoliko godina bezuspješno pokušava pronaći prostor u Splitu, a prošle je godine proveo opsežno istraživanje tržišta i potencijalnih lokacija. Pronađene su samo dvije lokacije koje su mu odgovarale, ali nije poznato zašto nije tamo kupio urede. Novoizabrano Vijeće, na čelu s bivšim ravnateljem Draženom Lučićem, koji je na tu dužnost izabran unatoč kaznenoj prijavi protiv njega zbog sumnjive nabave namještaja za luksuzne prostore Hakoma u Zagrebu, odlučilo je javnim pozivom provjeriti postoji li još odgovarajućih ureda u Splitu.

Uvjeti za nove urede u Splitu

- krov pogodan za antenski sustav

- uredi

- dvorana za sastanke do 20 osoba

- sanitarni blok s garderobom i tuševima

- uredi s dnevnim svjetlom

- rasvjeta od 400 do 500 luksa

- glatki, zvučno izolirani zidovi

- podovi koji pri hodanju ne stvaraju topot

- tri garažna parkirna mjesta

- skladište od najmanje 12 m2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:12