INTERVJU

Magdalena Komes: ‘Petrinju ću pretvoriti u poreznu oazu da se vrate ulaganja i obitelji‘

"Kad maknemo Dumbovića, napokon mičemo i prepreke za konstruktivni rad na obnovi. Transparentno ćemo uključiti građane u odluke"
Magdalena Komes
 Robert Fajt/Cropix

Petrinja je grad na koljenima, past će ili se uzdići nakon katastrofalnog potresa. Smjer u kojem će ići vidjet će se već nakon lokalnih izbora. Osim aktualnog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji puca na svoj treći mandat, deset njegovih protukandidata smatra da zna bolje.

HDZ-ova kandidatkinja Magdalena Komes (41) uvjerena ja da će upravo ona biti ta koja će od Petrinje napraviti grad budućnosti te u ovoj nevolji vidi priliku za grad. Rođena je Petrinjka, bivša odbojkašica i članica limene glazbe, pravnica i ravnateljica Doma za starije i nemoćne. Aktualni vijećnički mandat započela je kao predsjednica Gradskog vijeća, ali ju je smijenila Dumbovićeva većina nakon dvije godine, odnosno prebjezi na njegovu stranu.

Zašto su vas smijenili?

Imali smo većinu s partnerima pravaškog usmjerenja. Bili smo protiv prodaje gradske imovine, posebno Dječjeg odmarališta u Punatu. Htio je sve rasprodati. Nismo htjeli donositi odluke suprotne interesu Grada. Shvatio je da mora imati većinu u Vijeću da bi mogao dosljedno provoditi svoje nemoralne odluke.

Kako je Petrinja funkcionirala prije potresa?

Petrinja je bila netransparentan grad, a građani uskraćeni za informacije koje su bitne, gradonačelnik je odluke donosio samovoljno, nekada nije provodio čak ni ono što bi izglasalo Vijeće.

Imamo veliki problem s projektom aglomeracije - vodoopskrbe i odvodnje, građani i sami mogu vidjeti koliko se loše provodi, ugrađivani su loši materijali, probijani su rokovi, plaćali su se penali, grad se zaduživao i tome se ne nazire kraj. Rupe koje danas vidite nije napravio potres, nego loša provedba tog projekta.

Što ćete prvo promijeniti?

Kad maknemo Dumbovića, napokon mičemo i prepreke za konstruktivni rad na obnovi. Transparentno ćemo uključiti građane u odluke koje ćemo donositi tijekom obnove, važno nam je mišljenje o tome kakvu Petrinju žele.

Dumbović govori da mu je država okrenula leđa, ali imam brojne primjere da nije, od poreza na dohodak u lokalne proračune pristiglo je puno sredstava. Dumbović to dobro zna, država je ulagala kroz infrastrukturu, energetsku obnovu vrtića i škola, u koronakrizi i kroz kontinuirane potpore gospodarstvenicima.

Je li to bilo dovoljno? Ovaj dio Hrvatske među najgorima je po iseljavanju, uskoro dobivate odlagalište radioaktivnog otpada, a sada je tu još i potres?

Što se tiče odlagališta na Trgovskoj gori, ono nije u Petrinji niti uz naš grad. Sada je otpad u središtu Zagreba. Zlonamjerno Dumbovićevo politiziranje.

Nije sve na državi, inicijativa mora ići i od nas. Dumbović je taj koji je direktno išao protiv poduzetnika, povisio je komunalnu naknadu za 300 posto, a to je način na koji ne možemo privlačiti investitore. Za razliku od njega, mi planiramo poreznu oazu.

Kako ste ju zamislili, kao totalni 'duty free'?

U dogovoru s Vladom nastojat ćemo sniziti državne poreze, ali i gradske namete i cijene vrtića. Također u dogovoru s Vladom, nastojat ćemo smanjiti porez na nekretnine. Tako ćemo motivirati građane da ostanu, ali i privući investicije, nove obitelji, možda s područja prenapučenog Zagreba. Osobno, velika mi je želja vratiti u Petrinju i one raseljene diljem Hrvatske i izvan nje, još tijekom Domovinskog rata.

Mnogi od njih, kao i sami Petrinjci, pružaju mi podršku. Potres je ovdje ostavio strašne posljedice i nemamo jedan prioritet, nego paralelno moramo raditi na obnovi stambenih objekata, vrtića, škola, sportskih i kulturnih objekata, cesta. Posljedice su nadišle lokalne kapacitete te je suradnja s državom nužna, a imamo gradonačelnika koji ne zna odgovoriti na krizu poput ove, ne zna komunicirati s Vladom i građanima, osoran je, a takav čovjek ne može i neće biti na čelu grada.

Kakva je suradnja lokalnih političara nakon potresa?

Čovjek bi pomislio da će ovakva katastrofa promijeniti ljude, ali u Dumbovićevu slučaju to se nije dogodilo. Nije nam pružio priliku za suradnju. Nakon potresa bilo je donacija od strane Vlade, ali i mnogih ljudi velikog srca, na čemu im zahvaljujem. Ne znamo gdje su sve te silne donacije otišle i po kojim kriterijima, a znamo da su došle. Kada ja budem gradonačelnica, surađivat ćemo sa svima koji žele dobro ovom gradu. Dosta je podjela.

Već ste pokrenuli obnovu Doma za stare i nemoćne, koji vodite?

Naši su korisnici raseljeni po cijeloj središnjoj Hrvatskoj, s mnogima sam u kontaktu i znam da jako žele povratak, zato sam požurivala detaljan pregled i dokumentaciju za obnovu. Na tom sam primjeru pokazala da se može. To ću sa svojim timom preslikati na grad.

Dom će biti prva obnovljena javna zgrada. Ide li vam Vlada time naruku zbog izbora?

U trenutku potresa nitko nije razmišljao o kampanji, suosjećala sam s korisnicima zbog svega što su proživjeli još tijekom korone, nakon potresa preseljeni su u vojarnu, gdje sam i sama svakodnevno boravila. Imam odgovornost što prije ih udomiti, samo sam molila ministra Aladrovića da omogući da taj postupak što brže ide, sve po propisima i transparentno.

Poruka za kraj?

Ovo je prilika za novi početak na zdravim temeljima. Budite sigurni, moj tim i ja, u suradnji s Vladom i građanima, obnovit ćemo Petrinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:34