ZANEMARIVANJE DJETETA

MAJKA GA ODVELA IZ DOMA I NESTALA Potraga za dječakom kojeg su izbacili iz četiri škole

Dijete je odvedeno s izlikom da ide na pogreb u Njemačku i otad se gubi trag
Split, 180311.Policija i udruga Pino za invalide i HAK-om provode projekt "Mladi vozaci" - oprezno u prometu odrzali su predavanje maturantima Tehnicke skole.Medju predavacima bila je i paraolimpijka Antonia Balek koja je ispricala svoje iskustvo u prometu.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

Intenzivno se traga za 11-godišnjim dječakom iz Zagreba koji je zbog neprilagođenog ponašanja do ove jeseni promijenio četiri škole te se ni nakon početka ove školske godine još nije znalo kako će nastaviti školovanje. Dječakov je otac zbog sumnje na grubo zanemarivanje djetetova podizanja, odgoja i obrazovanja završio u pritvoru, a majka je, prema našim neslužbenim informacijama, suprotno sudskoj odluci kojom je dječak povjeren na čuvanje dječjem domu, odvela dječaka i njegovu mlađu sestru te se od kraja studenoga ne zna gdje su.

Radi zaštite djeteta ni policija ni Ministarstvo socijalne politike nisu željeli otkrivati detalje o ovom slučaju.

Podsjetimo, za probleme tog dječaka - inače iznimno inteligentnog odlikaša - doznalo se na jesen 2012., kad su roditelji djece u školi koju je tada pohađao najavili da će ih prestati slati u školu ako s njima i dalje bude išao taj dječak. Navodili su da je vrlo bistar i pametan, ali krajnje neprilagođen, često i nasilan prema drugoj djeci i da mu nitko ne može stati na kraj. Kategorički su tvrdili da je problem u njegovim roditeljima, posebice ocu, koji negira bilo kakav problem, pa ga čak na neki način i potencira, opravdavajući dijete u svim njegovim postupcima i kriveći druge, umjesto da ga odgaja i upozorava na greške.

Uz mnogo medijske buke, dijete je premješteno u novu školu - već treću po redu, jer je prije te škole prvi razred upisao u naselju u kojem je tada stanovao. Međutim, unatoč odlukama prosvjetnih vlasti, treća ga je škola odbila upisati pa je završio u četvrtoj. Tamo su ga dočekali verzirana učiteljica, dobronamjerni roditelji, razredni kolege koji nisu znali za dječakove probleme i asistent u nastavi, koji se posebno brinuo o dječaku. No, problemi su postali nerješivi već nakon nekoliko mjeseci. Ništa se nije poduzelo sve do jeseni, kad su i oni odlučili da neće slati djecu u školu.

Posebno su prozivane socijalne službe jer je bilo sve evidentnije da dječakovi problemi potječu iz nefunkcionalne obitelji. Dječakov je otac, upozoravali su, manipulacijama zakonskim odredbama izbjegavao sve pokušaje zaštite djeteta do te mjere da centar za socijalnu skrb do tada nije uspio ni ući u obitelj.

Sredinom rujna socijalna služba u pratnji policije ušla je u obitelj. Oca su priveli zbog sumnje na grubo zanemarivanje djetetova podizanja, odgoja i obrazovanja, a sudac mu je izrekao mjeru pritvora. Dječaka su, uz pristanak majke, prema našim informacijama, kratkotrajno smjestili u dječju psihijatrijsku bolnicu, a nakon toga je upućen u dom za odgoj djece i mladeži na jednomjesečnu procjenu i opservaciju. Na temelju nalaza multidisciplinarnog tima, odlučeno je da se dječak uputi na dnevni smještaj u dom. To znači da tijekom dana boravi u domu u kojem dobiva potrebnu stručnu pomoć, a tijekom noći i vikendom je kod kuće. Međutim, konačnom je sudskom odlukom odlučeno da se povjeri domu na cjelodnevni smještaj, odnosno da nastavi živjeti u domu i otamo pohađa nastavu. Naši izvori tvrde da je bila pronađena škola koja ga je željela primiti i da nije bio upitan nastavak pohađanja nastave.

Prema neslužbenim informacijama, dječak nikad nije stigao na cjelodnevni smještaj u dom. Majka je rekla da neće doći par dana jer idu na sprovod u Njemačku. Nakon toga se nije pojavila.

MANIPULIRANJE ZAKONIMA Otac je izbjegavao pokušaje pomoći

Dječakov je otac, upozoravali su, manipulacijama zakonskim odredbama izbjegavao sve pokušaje zaštite djeteta do te mjere da centar za socijalnu skrb do tada nije uspio ni ući u obitelj. Otac nam je sam rekao da vodi 17 sudskih sporova, a da je podignuo kaznene prijave i protiv policije, centra za socijalnu skrb, djetetovog asistenta u nastavi, roditelja dječakovih kolega te niza nepoznatih osoba.

Ustvrdio je također da njegovo dijete nije nasilno ni ekscesno te da cijeli slučaj ima političku pozadinu. On je, kazao nam je, politički aktivist u Occupy Croatia te iza svega stoji “politička odmazda koja nadilazi političke stranke i politička opredjeljenja” jer se radi o “umreženoj strukturi kojoj još ni sam ne zna odrediti oblik”.

PET GODINA Izmještanje iz škole u školu do doma

- rujan 2009. - dječak upisuje osnovnu školu u naselju stanovanja

- 2011. godina - obitelj se seli i dječak upisuje novu školu

- kolovoz 2012. - eskalacija problema, roditelji njegovih kolega prestaju slati djecu u školu

- rujan 2012. - prosvjetne vlasti sele dječaka u treću školu, no ona ga odbija upisati

- listopad 2012. godine - dječak upisuje četvrtu školu

- travanj 2013. godine - roditelje iz nove škole obavještavaju prosvjetne vlasti da je situacija neizdržljiva

- kolovoz 2013. godine - rješenja nema, roditelji najavljuju da neće slati djecu na nastavu

- rujan 2013. godine - policija i socijalna služba ulaze u obitelj, dječaka šalju na stručnu opservaciju, otac završava u pritvoru zbog zanemarivanja odgoja djeteta

- listopad 2013. godine - dječak je smješten na dnevni smještaj u dom

- studeni 2013. godine - sud odlučuje da se dječaka smjesti na cjelodnevni smještaj u dom: majka nikada nije dovela dijete, policija traga za njima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:59