SUĐENJE ŠIŠLJAGIĆU

'Maksimović me nagovarao da potpišem papir kojim se tereti Šišljagića, a da će mi on zauzvrat sređivati poslove sa Županijom'

Osijek, 120416.Na Zupanijskom sudu pocelo je sudjenje Osjecko-baranjskom zupanu Vladimiru Sisljagicu zbog izvlacenja 122.000 kuna iz zupanijske blagajne. Suoptuzeni je Martin Marolin, bivsi procelnik zupanijske Agencije za razvoj. Sisljagica i Marolina se tereti kako su sami ili posredstvom drugih pronalazili poduzetnike od povjerenja kojima su isplacivali bespovratnu zupanijsku pomoc te od njih trazili da im vrate i do 80 posto tog novca. Na fotografiji: Vladimir Sisljagic i Martin Marolin u sudnici Zupanijskog suda.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH / copyrighted

Svojvrstan obrat dogodio se na suđenju županu osječko-baranjskom Vladimiru Šišljagiću i njegovom suradniku Martinu Marolinu, optuženima da su prije pet godina uz pomoć pojedinih poduzetnika iz županijskog proračuna „izvukli“ 122 tisuće kuna. Jedan od poduzetnika, Vlado Kolak, u svom je svjedočenju rekao da nikada nije dao novac Šišljagiću – niti 25 tisuća kuna u hotelu Central u lipnju 2011., niti 40 tisuća kuna u rujnu, a kako su to ustvrdili ključni svjedoci USKOK-a, supružnici Zlatko i Ana Maksimović.

- One zgode u hotelu Central ja nisam kod sebe mogao imati veće količine novca. Moguće par stotina kuna, niti sam u rujnu predao 40 tisuća kuna Maksimoviću da ih on odnese Šišljagiću. Isto tako, nikada u životu nisam Marolinu predao 20 tisuća kuna – rekao je Kolak, ispričavši kako se Maksimovićem, inače tadašnjim predsjednikom Županijske skupštine, poznaje dugi niz godina, budući da mu je Maksimović operirao grlo u osječkoj bolnici. Bili su prijatelji. I kao takvoga Kolak je jednoga dana na Maksimovićevu zamolbu vozio njega i suprugu mu Anu u Zagreb.

- Stali smo na kavu u restoran „Stari hrastovi“ i tada mi je Maksimović pokazao neka četiri lista papira koje bih ja trebao potpisati. U njima je pisalo nešto o nekakvim pronevjerama. Tada mi je kazao da on s tim papirima ide u USKOK te da će zbog njihova sadržaja Šišljagić biti zatvoran, a Maksimović će postati povjerenik, pa će moja tvrtka tada imati koristi i da ću ja moći birati poslove sa Županijom. Odvezao sam ih u Zagreb do sjedišta USKOK-a i pričekao ih da obave što su htjeli, a onda sam ih vratio nazad. U povratku nismo progovorili ni riječi i tada je puklo jedno veliko prijateljstvo – rekao je Kolak.

Njegova supruga Kristina potvrdila je da je na račune njihovih tvrtki Kerakamex i Jabuka sjeo novac za poticaje od Županije, no ono što je sjelo na račun Kerakamexa završilo je u blokadi, jer je račun tvrtke bio blokiran. Od novca kojeg su dobili za tvrtku Jabuka kupljen je pasterizator. Drugi poduzetnik, D.M., potvrdio je kako je u dogovoru s Maksimovićem i njegovom suprugom Anom, koju poznaje dugi niz godina, odlučio javiti se na natječaj za poticaje, o čemu je razgovarao i s Marolinom. Nakon što mu je odobreno 30 tisuća kuna, Maksimović ga je tražio da mu preda 20 tisuća, što je ovaj i učinio na dva puta. Maksimović mu je rekao da to nije novac za njega, nego za političku stranku (HDSSB).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:23