ODRŽANA I AUKCIJA

MALE RUKE, VELIKA DJELA: FINALE AKCIJE ZAKLADE VUKOVARSKO NOVO SUTRA Za neophodni mobilni rendgen u Zaraznoj skupljeno 240.000 kn

Na fotografiji: članovi Uprave Zaklade i v.d. ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

U četvrtak, 8. prosinca, humanitarna akcija “Male ruke, velika djela” privedena je kraju u prikladnom blagdanskom raspoloženju na završnom domjenku u zagrebačkom hotelu Westin.

Akciju je organizirala zaklada Vukovarsko novo sutra, čiji je osnivač predsjednik uprave Energia naturalis grupe, Pavao Vujnovac, s ciljem prikupljanja novca za nabavu mobilnog rendgenskog uređaja, prijeko potrebnog dječjem odjelu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Akciji su se potom pridružili štićenici Udruge za sindrom Down - Zagreb te Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” naslikavši 60 slika koje su zatim ponuđene na prodaju poslovnim partnerima i prijateljima tvrtki koje su u sastavu grupe Energia naturalis.

Marko Todorov / HANZA MEDIA
Na fotografiji: gosti zaklade

Predsjednica Udruge za sindrom Down - Zagreb ističe posebnost ove humanitarne akcije u kojoj “djeca pomažu djeci” te da su mali slikari bili iznimno uzbuđeni zbog mogućnosti doprinosa. - Čim sam im priopćila svrhu njihovih radionica te da će time pomoći u nabavi opreme za bolesnu djecu, odmah su se bacili na rad. Neki od njih su napravili i više radova - ističe Natalija te najavljuje suradnju na budućim projektima sa zakladom Vukovarsko novo sutra, financiranje i nastanak novih sadržaja poput glazbenih terapija, likovnih radionica, glazbenih sadržaja te pregršt drugih projekata.

Prigodna prodaja

Cijena svake od 60 ponuđenih slika bila je 4000 kuna, pa činjenica o tome da je tijekom akcije prikupljeno 240.000 kuna govori dovoljno o njezinu uspjehu. V.d. ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. Alemka Marković i prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti, nisu krili zadovoljstvo poslije uspješne akcije. Prof. Marković zahvalila je zakladi, udruzi i djeci koja su omogućila ovu akciju, izrazila sreću zbog rasprodanih slika i prikupljenog iznosa te navela kako je uistinu vjerovala da će ova humanitarna priča izazvati pozitvne reakcije i zasluženi ishod. Okarakterizirala je ovu gestu kao onu koja je bila “od srca srcu, od djece djeci”.

Marko Todorov / HANZA MEDIA
Na fotografiji: Član Uprave vukovarske zaklade Novo sutra i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić, v.d. ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic Alemka Markotić i profesor Goran Tesović.

Glavni govor večeri održao je Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave i vlasnik regionalne energetske kompanije Energia naturalis i Prvog plinarskog društva, ujedno osnivač zaklade Novo sutra. Vujnovac za zakladu kaže da djeluje u četiri pravca, a to su prvenstveno humanost, pomoć baštini i start-up projektima te stipendije za poticanje razvoja mladih.

Povijest tvrtke

U govoru se Vujnovac osvrnuo na razdoblje djelovanja tvrtke prije nego što je zaklada Vukovarsko novo sutra osnovana. Prisjetio se kako je s tvrtkom i suradnicima ulagao napore u poticaj mnogobrojnih projekata, pomogavši mnogima, ali uz sav trud i rad nije bilo moguće pomoći svima onima koji traže pomoć. - Samim time nismo imali dojam da ti naši napori idu u pravom smjeru. Tako se i rodila ideja o zakladi, u kojoj ćemo raditi na tome da kreiramo alate za pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija - zaključio je Vujnovac.

Istaknuo je i kako se humanitarni pravac djelovanja zaklade Novo sutra nastoji fokusirati ponajviše na pomoć djeci upravo nabavom potrebnih aparata putem akcija i suradnji s drugim udrugama. Samo ime Novo sutra predstavlja težnju za boljom budućnošću i novim prilikama za mlade. Vujnovac upravo tom simbolikom objašnjava četiri pravca djelovanja zaklade: humanitarnim radom stvoriti temelje djeci za normalan razvoj, njegovanjem baštine i tradicije stvoriti temelj za zdravu klimu u Hrvatskoj koja će uz stipendiranje i potporu startup projektima spriječiti odlazak mladih iz zemlje i pružiti im priliku u domovini.

Marko Todorov / HANZA MEDIA
Članice grupe Frajle

Za ugodnu atmosferu na najvišem katu hotela Westin pobrinule su se i članice sastava Frajle koje su ambijent upotpunile zvucima akustične gitare i četveroglasne harmonije.

plemenit čin Gosti domjenka bili su uglavnom kupci slika, prijatelji i poslovni suradnici grupe Energia Naturalis. Oni su provodili vrijeme u prijateljskom žamoru jedni s drugima, dakako, osim u trenucima govora i primopredaje velikog čeka djelatnicima bolnice, čime je uz dug pljesak završen službeni dio programa. U hodniku koji je vodio do glavne dvorane čitavu večer bile su izložene slike malih autora. Svi posjetitelji domjenka ovdje su ih mogli vidjeti posljednji put prije nego što ih vlasnici odnesu svojim kućama, gdje će ih ubuduće podsjećati na malen, ali značajan plemeniti čin kojim se imaju pravo ponositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:14