UVOD U KUPNJU AVIONA?

MAMAC ZA GRIPENE? Švedski Saab otvara centar u Hrvatskoj, zaposlit će 200 do 300 inženjera

Arhivska fotografija
 Andrej Svoger / CROPIX

Švedska obrambena i sigurnosna tvrtka Saab osnovat će Inovacijski program u Hrvatskoj, koji će se sastojati od Centra za softver, Znanstvenog parka i Sveučilišnog istraživačkog programa, najavio je u Stockholmu hrvatskim novinarima Hakan Buskhe, izvršni direktor Saaba.

Prema dostupnim informacijama, Inovacijski program startao bi u prvom tromjesečju sljedeće godine pokretanjem Centra za razvoj softvera, koji bi, kako se procjenjuje, za početak mogao zaposliti 200 do 300 inženjera. Centar za softver bit će u sklopu predloženog Znanstvenog parka, koji ima potencijal da postane ključni dio novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj. Djelovanje Centra postupno će se nadograđivati na temelju infrastrukture i postojećih vještina koje nude Saab i Ericsson Nikola Tesla, a u kombinaciji s aktivnim programom razvoja zaposlenika.

- Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visokokvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, otvorila nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. To može stvoriti 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu - smatra Buskhe.

Široko partnerstvo

Program uključuje partnerstvo Saaba i Ericssona Nikole Tesle u pokretanju Centra za razvoj softvera koji će se nalaziti u novom Znanstvenom parku u Hrvatskoj. Nova istraživačka i industrijska suradnja Fakulteta elektronike i računarstva te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma podržat će taj program. Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih tehnoloških instituta na svijetu. Primarna ponuda usluga uključivat će razvoj softvera i sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije. Glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti. Daljnji dio projekta je gradnja Znanstvenog parka u Hrvatskoj. U Švedskoj postoji takav park u Göteborgu, u kojem svaki dan 24 tisuće ljudi radi, istražuje, uči ili dolazi na predavanja i sastanke, a njemu su zaposleni stručnjaci iz cijelog svijeta i iz raznolikih sektora. Saab planira sličan ustroj, temeljen na suradnji Hrvatske i Švedske. Prema nekim procjenama, jedan takav znanstveni park u Hrvatskoj mogao bi generirati oko 4000 novih radnih mjesta.

Za tržište EU

U Saabu su uvjereni da visokokvalificirana radna snaga u područjima razvoja softvera i cyber sigurnosti te konkurentna pozicija na tržištu rada čine Hrvatsku optimalnom lokacijom za osnivanje Saabova novog softverskog centra. Saab želi da se njihov novi centar natječe na velikom i rastućem tržištu programskog inženjerstva u Europi i EU.

U ovom trenutku još nije odabrana lokacija za taj centar, ali bilo bi logično da se osnuje u nekoj manje razvijenoj hrvatskoj regiji.

Najava iz Saaba stiže u trenutku kad se ta kompanija bori da Hrvatskoj proda 12 novih borbenih aviona JAS 39 Gripen. Iako se najava pokretanja Inovacijskog programa ne može izravno povezivati sa švedskom ponudom za borbene avione, u kontekstu “ako kupite avione, otvorit ćemo Znanstveni centar”, sigurno nije slučajnost da je direktor Saaba plasira samo dva tjedna prije završetka natječaja i odluke hrvatske Vlade o tome čija će se ponuda prihvatiti. Uostalom, u isto vrijeme hrvatska je Vlada potpisala sporazum o suradnji s izraelskom o suradnji u poljoprivredi, a poznato je da je Izrael također Hrvatskoj ponudio svojih 12 rabljenih aviona F16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:03