POREZNA REFORMA

MARAS NA FACEBOOKU NAPAO UGLEDNOG EKONOMISTA PA DOBIO ODGOVOR KOJEM SE NIJE NADAO Spomenuo je skandinavske zemlje i izazvao reakciju

 HANZA MEDIA

Porezna reforma koju je u ime Vlade Andreja Plenkovića predstavio ministar financija Zdravko Marić i dalje ne prestaje izazivati reakcije. Jedan od njezinih najgorljivijih protivnika je SDP-ov zastupnik Gordan Maras koji se zbog reforme upustio u raspravu na Facebooku s uglednim ekonomistom Velimirom Šonjom.

- Poreznu reformu brane oni koji bi od nje dobili najviše. Ništa čudno. Kod nas se ne iseljavaju najbogatiji, nego najsiromašniji gospodine Šonje. Pogledajte skandinavske zemlje pa ćete vidjeti da više stope poreza ne dohodak za one najbogatije nisu ništa novo! Ovakva "Superhik" porezna reforma može biti predložena samo od strane HDZ-a, napisao je Maras na svom Facebook profilu.

Na Marasov status odgovorio je Šonje, koji mu je poručio da porezna reforma ne bi ni bila potrebna da se njegova Vlada potrudila napraviti zemlju sa stabilnim institucijama.

- G. Maras, da ste se bolje potrudili od Hrvatske napraviti zemlju sa stabilnim i inkluzivnim institucijama kakve imaju skandinavske zemlje, onda porezne reforme ne bi trebalo, jer bi većina glasala za to da se većim porezima financiraju korisne, ne-koruptivne i za sve jednako funkcionirajuće institucije, i svi bi zbog ekonomskog rasta plaćali te poreze bez problema. Odnos između građana i njihove vlade je odnos quid pro quo, a demagogija o pravednosti ne može narušiti taj temeljni demokratski odnos. Dakle, bolje radite, i ljudi će glasati da se vladi da više, samo prvo vlada mora pred očima građana dokazati da radi bolje s više novca, što nije dokazala niti jedna vlada, pa ni ona čiji ste Vi bili član. Stoga nemojte priču o porezima vaditi izvan realnog hrvatskog političkog konteksta u čijem ste kreiranju sudjelovali vi, a ne ja..", samo je dio odgovora ekonomista bivšem ministru.

Marasu ova 'lekcija' očito nije bila dostatna pa se prije nekoliko sati ponovno oglasio na Facebooku.

- Mislite li kao i ja da će porezna reforma povećati nejednakosti u našoj zemlji. "Neovisni" stručnjaci kojima će se smanjiti porez na dohodak i porez na dobit misle suprotno. Oni je zagovaraju. Našlo se njih pet, pišu iste teze na moje kritike i sada će to pustiti na portale da se vidi kako su pametni. Neka portali pitaju ljude u trgovini, turizmu, selu što misle o reformi. A ne par majstora u fancy odijelima kojima će biti bolje, napisao je Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:09