NOVA PITANJA

“Marić formalno nije bio zadužen za izvješća, ali....”

 
 Dragan Matić / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je jučer izvješće o Agrokoru te u Luksemburgu, sa sastanka ministara financija Europske unije, odgovarao na novinarska pitanja vezana uz svoju poziciju.

Marić je tako izjavio da u siječnju nije bio na sastanku s Ivicom Todorićem, da onaj čuveni sastanak u Banskim dvorima 26. veljače nije negirao, a da se 26. siječnja, kada je govorio da je s koncernom sve u redu, referirao na izvješće Moody’sa.

- Temeljem tog izvješća i priopćenja iz te kompanije ja sam rekao ono što sam rekao. Nisam u siječnju ni sa kim obavljao sastanke, a onaj u Vladi nisam negirao - rekao je Marić.

Pitanje bilanci

Ponovio je i da on nije bio zadužen za Agrokorova izvješća, ali i da je to sve što može reći, a komentirao je i HBOR-ov kredit tvrtkama iz koncerna.

- U cijeloj kapitalnoj strukturi Agrokora to je jedan od rijetkih, ako ne i jedini kredit koncerna koji ima elemente osiguranja. HBOR ima instrumente osiguranja i kroz njih može naplatiti svoja potraživanja - objasnio je ministar financija.

Marićeva obrana

O izvješću koje je pokazalo dubioze teške 22 milijarde kuna, Marić je rekao da je riječ o velikim brojkama.

- Zasad nismo vidjeli neke veće reperkusije krize u Agrokoru na gospodarstvo Hrvatske, to sugeriraju i makroekonomski pokazatelji. Kao ministar financija na dnevnoj bazi pratim ostvarivanje poreznih prihoda državnog proračuna. Izvršenje prvih šest mjeseci, kad je Hrvatska prvi put ostvarila suficit, potvrđuje moju konstataciju - rekao je Marić.

Osvrnuo se i na porezni dug Agrokora od 6 milijuna kuna koji se pojavio u medijima, rekavši da u svojim izjavama nastoji biti dosljedan i konzistentan.

- Tako sam i onda, štiteći zakone i ne otkrivajući poreznu tajnu, demantirao takve spekulacije i insinuacije, a sad se to potvrđuje. Postoji i element veze između revizije i Porezne uprave. Računovodstvena bilanca nije isto što i porezna bilanca. Porezna uprava sigurno će uzeti u obzir sve što je objavljeno, ali transakcije između pojedinih kompanija unutar sustava u pravilu su porezno neutralne - rekao je Marić.

Napadači

Marić je, dakle, prvi put nakon objave izvješća komentirao svoju ulogu dok je bio u Agrokoru, kao i poslije kada je postao ministar, pokušavši se opravdati na način da ništa nije znao. Ministru financija, međutim, baš i ne vjeruju sugovornici s kojima smo razgovarali. Tako neovisni ekonomski analitičar Damir Novotny, odgovarajući na naše pitanje o odgovornosti ministra Marića, kaže:

- U smislu Zakona o trgovačkim društvima za sastavljanje izvješća odgovorne su isključivo uprave tvrtki u koncernu Agrokor i mislim da on formalno nije imao odgovornost u Agrokoru. Ali, neformalno... Tu bih parafrazirao guvernera HNB-a Borisa Vujčića kada je rekao ‘svi su sve znali’ - kaže Novotny i dodaje da je Agrokor bio paradržavna kompanija i da su se u njemu uvijek ispreplitali poslovni i politički interesi pa tako nije neobično da su razni dužnosnici dolazili u Vladu iz Agrokora ili obratno.

- Vidimo da je taj koncept loše završio i sad se nadam da ćemo ovo iskoristiti da se što više smanji utjecaj političkih elita na ekonomske procese - nada se Novotny.

Profesor Josip Tica, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je na čelu SDP-ova gospodarskog savjeta, kaže da je nezgodna pozicija ministra Marića.

- Neosporno jest da nije dobro da državne obveznice prodaje čovjek koji je povezan s Agrokorom. Neke njegove izjave jesu bile kontroverzne, a i priča sudionika sastanka u Vladi nije usklađena. Njegov kredibilitet jest oštećen i to za državu nije dobro - kaže Tica.

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja kaže kako su oni o ministru Mariću sve već rekli.

- O ministru Mariću već smo nekoliko puta rekli svoje. Sudjelovao je na sastancima o Agrokoru i u ime premijera Plenkovića, što znači da odgovornost postoji i kod ministra Marića, ali i kod premijera Plenkovića koji ga gorljivo brani - kaže Grmoja.

“Susret Ramljaka s ljudima iz Knightheada traži objašnjenje”

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže kako on nije bio pristaša lex Agrokor jer je smatrao da se rješenje trebalo tražiti u izmjenama postojećeg Stečajnog zakona, ali ne vjeruje da su u pisanju lex Agrokor ulogu imali strani fondovi, poput Knighthead fonda.

- Je li se u Vladi već ranije pripremalo nešto, teško mi je komentirati, ali bih rekao da je bilo nespretnosti. Međutim, zakon je usvojen i treba ga poštovati, a je li bilo nekih nepravilnosti, to treba prepustiti DORH-u.

Na pitanje je li neobično da se Ante Ramljak 30. ožujka, dok još nije postao povjerenik za Agrokor, sastajao s predstavnikom Knighthead fonda, koji je kupovao Agrokorove obveznice, odgovara da to nije baš uobičajeno. - Posebno ako je taj fond ulagao i imao neke insajderske informacije koje su mu koristile u fazi kupovanja obveznica i u roll-up fazi. To bi trebalo istražiti - kaže Novonty.

Da situacija zahtijeva objašnjenje smatra i Josip Tica, a Nikola Grmoja kaže da lex Agrokor nije predvidio roll-up kredit.

- Pitanje je je li gospodin Ramljak znao da će se primijeniti roll-up i je li to otkrio Knighthead fondu. Stvarno se nadam da nije jer bi to bilo katastrofalno za našu djecu i unuke budući da će oni to morati plaćati - tvrdi Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:02