ZADUŽENJE

MARIĆ U LONDONU USPIO SKUPITI MILIJARDU I 250 MILIJUNA EURA Otkrivamo pod kojim se uvjetima zadužio i je li ostvario sve planove

 CROPIX

Hrvatski tim predvođen ministrom financija Zdravkom Marićem uspio je izdati desetogodišnje eurske obveznice u Londonu, nekoliko dana nakon što su ulagačima predstavili najnovije ekonomske pokazatelje. Prema još neslužbenim informacijama, država se ovaj put zadužila za milijardu i 250 milijuna eura, uz 230 baznih bodova iznad referentne vrijednosti, što značI uz prinos od 3,1 do 3,2 posto.

- U postojećim uvjetima to je očekivana cijena, ali time nije u potpunosti ispunjen plan deviznog financiranja za ovu godinu. Mislim da će se to ipak uspješno nadoknaditi na super-likvidnom domaćem tržištu - kaže Hrvoje Stojić, analitičar Addiko banke.

Kao ciljani iznos zaduženja u Londonu spominjala se 1,5 milijarda eura, ali neformalne informacije govore da su investitori ipak tražili nešto veću cijenu nego što je ministar Marić bio spreman dati, pa je i realizirano izdanje na kraju nešto manje. Iako su okolnosti na tržištu još uvijek povoljne, očito je prisutan i oprez ulagača. Prije svega, sada je već izvjesno dizanje kamatnih stopa u SAD-u u tri navrata ove godine. Uz to, rejting agencije su proteklih mjeseci poboljšale izglede države da financira svoje obveze, ali su ujedno smanjile rejting vodećem koncernu u zemlji, Agrokoru.

Prikupljeni novac u Londonu, kako je već ranije najavljeno, Ministarstvo financija iskoristit će za refinanciranje dolarske obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara, a koja je izdana 2012. godine uz prinos od 6,375.

Uz ostalo, do kraja godine država još mora isplatiti domaće obveznice u iznosu od četiri milijarde kuna. Posljednji put Hrvatska se zadužila na međunarodnom tržištu u proljeće 2015. godine, kada je izdala desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,5 milijardi eura po cijeni od 260 baznih bodova, odnosno uz prinos od 3,3 posto.

Od ostalih zemalja u regiji, od početka godine na međunarodnom tržištu uspješno su se zadužile Slovačka i Slovenija, ali Mađarska je, primjerice, odustala od izdanja obveznica jer nije bila zadovoljna cijenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:07