CRKVA I HDZ OSUĐUJU PROMJENU ZAKONA

MARIHUANA postaje samo prekršaj: Ne smijemo zbog jointa doživotno stigmatizirati ljude

Upisivanje u kaznenu evidenciju ovisnicima ili povremenim konzumentima droge šteti kod uključivanja u društvo
 Jure Miskovic / CROPIX

ZAGREB - Radimo na izmjenama zakona kojima bi konzumacija lakih droga prešla u kategoriju prekršaja.

Formirali smo radnu skupinu na čijem je čelu moja zamjenica Sanja Nola, a kada nacrt zakona bude gotov, objavit ćemo ga na našim web stranicama tako da se u raspravu o njemu može uključiti i javnost - izjavio je Jutarnjem ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Da posjedovanje lakih droga za osobnu upotrebu više neće biti kazneno djelo, nego prekršaj, najavio je prije izbora Zoran Milanović.

Ostojić: Nećemo legalizirati marihuanu pa ni u medicinske svrhe. Svaku drogu smatramo zlom!

'Marihuana je moja terapija. Moj lijek. A zbog nje mi sada prijeti godina dana zatvora...'

Radna skupina

Vlada će te izmjene provesti u mini reformi kaznenopravnog zakonodavstva, a nacrt izmijenjenog Kaznenog zakona, prije upućivanja u saborsku proceduru, bit će također objavljen na web stranicama Ministarstva pravosuđa. U radnoj skupini uz zamjenicu ministra Sanju Nolu nalaze se prof. dr. sc. Ksenija Turković, voditeljica radne skupine za izradu Kaznenog zakona, Damir Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te predstavnici MUP-a i akademske zajednice.

Autori mini reforme očekuju da će se nakon izrade nacrta izmjena zakona u raspravu uključiti i civilno društvo jer je riječ o osjetljivoj problematici oko koje su stavovi u društvu prilično podijeljeni. Najavu dekriminalizacije lakih droga već su osudili predstavnici Katoličke crkve, a Predsjedništvo HDZ-a lani je odbacilo takav prijedlog radne skupine za izradu Kaznenog zakona i od tog stava ne odstupaju.

- Smatram da je za posjedovanje droge za vlastitu upotrebu dovoljna prekršajna odgovornost. Maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zloporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge.

Mogućnosti liječenja

Ta je kazna proporcionalna težini djela i prikladnija je od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter i ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju, što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje - obrazložio je nedavno svoj stav ministar Orsat Miljenić. On smatra i da bi se prebacivanjem posjedovanja opojne droge iz kaznene u područje prekršajne odgovornosti uštedjela znatna financijska sredstva, jer se za posjedovanje droge vodi velik broj kaznenih postupaka, a dosta velik postotak zatvorske populacije čine osobe osuđene za to djelo.

Cipar najdrastičniji

Iako je riječ o zakonodavstu koje se smatra uobičajenim u državama EU, različit tretman lakih i teških droga i dalje je tabu tema. Zakonodavstva čak 10 europskih država i dalje imaju jednak tretman lakih i teških droga. Najdrastičnije su kazne u Cipru, gdje se za posjedovanje marihuane može dosuditi i doživotni zatvor, dok je najliberalniji režim u Nizozemskoj koja je praktično legalizirala prodaju kanabisa u specijaliziranim trgovinama. U Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Luksemburgu i Sloveniji posjedovanje lakih droga za osobnu upotrebu nije kazneno djelo, dok neke države poput Danske imaju zakone koji kažnjavaju samo opetovano posjedovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:26