PODSLJEMENSKA ZONA

MASOVNA GROBNICA NA SJEVERU ZAGREBA? Počelo probno iskapanje: 'Ako se pronađu posmrtni ostaci, radovi će biti obustavljeni'

Ilustracija
 CROPIX

Počelo je probno iskapanje kojim bi se trebalo utvrditi postoji li masovna grobnica u zagrebačkim Gračanima na lokaciji gdje su počeli radovi za novu žičaru. Ako se pronađu posmrtni ostaci, radovi će biti obustavljeni, javlja HRT.

Investitor, grad Zagreb, već je započeo radove kad su se pojavile indicije da bi na tom mjestu mogla biti grobnica žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća. Ministar branitelja Tomo Medved održao je jučer na tom lokalitetu sastanak s relevantnim službama za ovakve situacije.

Podsjetimo, zagrebačka podsljemenska zona mjesto je brojnih smaknuća poslije Drugog svjetskog rata. U arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava. Stanovnici već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice pa su ostali zatečeni činjenicom da se na to nije pazilo kad je najavljena gradnja žičare u Gračanima.

Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnju nove žičare, a i na novom tramvajskom okretištu počelo se raditi. Letimičan pogled na izravnani teren otkriva brojne kosti.

- Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se nalazi veliki broj pobijene stoke - rekao je za HRT Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti koji od djetinjstva sluša priče o masovnim grobnicama u svojoj četvrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:44