MINISTAR GA OSUDIO NA SMRT

Medvjed sije paniku na poligonu u Slunju. Pankretić zapovijedio: Ubijte životinju koja plaši vojnike

Vojnici su čak i pucali u zrak, ali životinju od 300 kilograma ni buka iz vatrenog oružja nije otjerala

Sivi medvjed težak između 200 i 300 kilograma od proljeća sije paniku među vojnicima i djelatnicima Ministarstva obrane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja. Medo se, nakon proljetnog izlaska iz brloga, počeo približavati vojnim skladištima i nastambama u kojima su vojnici. Vojnici su ga pokušali otjerati plašenjem, što je uključivalo i pucanje u zrak, te nošenjem hrane izvan područja gdje žive i rade. No, medvjed se nije dao. I dalje je dolazio vojnicima.

Nakon više usmenih, u Ministarstvo obrane stigla je i pisana prijava iz Slunja na ponašanje medvjeda. Nakon prijave medo je registriran kao “problematični medvjed” te je od Ministarstva poljoprivrede zatražena dozvola za njegovo ubijanje. Na zahtjev MORH-a, u Ministarstvu poljoprivrede sastalo se Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom.

Ono je nakon pregleda dostavljene dokumentacije dopustilo uklanjanje medvjeda jer, kako piše u obrazloženju rješenja, “njegovo svakodnevno pojavljivanje po vojnom vježbalištu izaziva pojavu negodovanja kod pripadnika MORH-a, a postoji i velika mogućnost da ugrozi zdravlje i živote ljudi”.

Slijedom te odluke, ministar poljoprivrede Božidar Pankretić potpisao je 20. rujna rješenje kojim se dopušta ubojstvo medvjeda, odnosno, kako piše u rješenju, “problematičnog grla”.

Za lov na medvjeda ovlašteni su lokalni lovci s područja Slunja. Na samom vojnom poligonu u ovom su trenutku registrirana 34 medvjeda, no samo je jedan od njih problematičan. Zasad nije poznato je li problematični medo inače stacioniran na vojnom poligonu ili je došao s nekog drugog područja.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:01