OPASNO VRIJEME

Meteorolozi o jakom vjetru koji je danas srušio skelu u centru Zagreba: ‘Udari su olujni...‘

Uskoro kreće slabljenje, no, neće biti mirno. Vjetrovito i dalje ali s manjom brzinom vjetra

Meteoalarm, srušena skela u centru Zagreba

 DHMZ, Damjan Tadić/ CROPIX

Jaki nalet vjetra koji je srušio skelu u Petrinjskoj ulici u Zagrebu nije iznenađenje jer je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) već jučer izdao žuto upozorenje za vjetar za cijelu Hrvatsku. Podsjetimo, žuto upozorenje označava potencijalno opasno vrijeme.

- Jaki jugozapadni vjetar, lokalno s olujnim udarima, osobito u višim predjelima. Najjači udari vjetra 55-75 km/h - glasi upozorenje za Zagrebačku regiju. Iz DHMZ-a su građani posebno upozoreni da budu na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom.

- Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom - navedeno je u upozorenju.

image

Izidor Pelajić, meteorolog DHMZ-a

Tomislav Kristo/Cropix

- Danas je planirano vjetrovito, vjetrovitije nego jučer i sutra. Vjetar, onaj meteorološki, je umjeren do jak na zagrebačkom području. Na Medvednici su udari olujni. Kako se vjetar mijenja oko zgrada i po gradskim ulicama u urbanom centru, to je nešto drugo, vrlo je promjenjivo. No, ipak sve to tjera ovaj prevladavajući vjetar u atmosferi koji je danas umjeren do jak jugozapadni. Uskoro kreće slabljenje. No, neće biti mirno, vjetrovito i dalje, ali s manjom brzinom vjetra – rekao nam je meteorolog Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06