SLAVNI CRTEŽ

Michelangelo Crkvi podvalio slike mozga

Anatomska slika mozga skrivena je u vratu i bradi Boga u fresci ‘Razdvaja-nje svjetla od tame’

RIM - Slavni je Michelangelo skrio anatomske crteže u odjeću i lica likova koje je naslikao na stropu Sikstinske kapele u šifriranom napadu na crkveni prijezir spram znanosti, prenio je prenio Daily Telegraph.

Pametno skriveni crteži ljudskog mozga, koji su ostali neprimijećeni 500 godina, vjerojatno su naslikani zbog sukoba između znanosti i religije. Renesansni majstor bio je priznati anatom koji je raščlanio mnoge leševe. Kako tvrde dvojica američkih neuroznanstvenika, slika mozga skrivena je u vratu i bradi Boga u fresci “Razdvajanje svjetla od tame”.

Ona inače prikazuje prvi čin Boga u stvaranju svemira. Jedna je od devet bliblijskih scena na stropu. Ian Suk i Rafael Tamargo s medicinskog sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu smatraju da je sličnost s reljefom mozga frapantna.

Njihova teza mogla bi razjasniti čudno osvjetljenje Božjeg vrata.

Najveći dio freske osvijetljen je iz donjeg lijevog kuta, ali vrat je osvijetljen odozgo i s desne strane. Suk i Tamargo navode kako se ne radi pogrešci, već o anatomskim crtežima mozga. Nagađa se da je Michelangelo tako našao način da pokaže zavidno znanje iz anatomije u vrijeme kad je seciranje leševa nailazilo na osudu Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:50