UBACIO LISTIĆ RANO JUTROS

MILANOVIĆ GLASAO 'PROTIV': 'Ovo je besmisleno. Već idući tjedan u proceduru ide Zakon o partnerstvu'

'"Nadam se da je ovo posljednji put da na ovakav način i o ovakvim pitanjima izlazimo na referendum. U intimni prostor se ne ulazi', rekao je Milanović novinarima ispred biračkog mjesta
 Darko Tomas / CROPIX

NOVO 11:02 - Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar jutros je u Međimurju glasovao na referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednici žene i muškarca, a novinarima je izjavio kako je glasovao "Protiv".

Na biračkom mjestu u Šenkovcu Lesar je u izjavi novinarima istaknuo da je glasovao "Protiv" jer smatra kako definicija braka koja već postoji u Zakonu o obiteljskim odnosima, ne treba ući u Ustav RH.

O referendumu je rekao da je to oblik neposredne demokracije kada građani imaju mogućnost odlučivanja, a ovo je prvi građanski referendum u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je jako važno da na njega izađe što veći broj hrvatskih građana, jer bi se time vidjelo kakav je interes građana u neposrednoj demokraciji.

Osvrnuo se i na odluku Građanske inicijative "U ime obitelji" koja je dijelu medija uskratila akreditacije da izvještavaju iz stožera inicijative, gdje će pratiti rezultate izbora. Prema Lesarovim riječima mediji se moraju solidarizirati i da se svi jednako odnose prema onima koji nameću cenzuru.

Dodao je da se nada kako će hrvatski građani sutra shvatiti da su u magli stvorenoj oko ovog referenduma skrivena tri izuzetno opasna zakona koji reguliraju radnička i mirovinska prava; Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o povremenim poslovima.

Lesar je naglasio da su to zakoni koji definiraju budućnost, život, rad, sreću i mirovinu svakog pojedinca u Hrvatskoj, te da se nada kako će ti zakoni privući jednaku pozornost kao i referendum.

---------------------------------------------

ZAGREB - Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović glasovao je jutros na građanskom referedumu na biračkom mjestu u Krajiškoj ulici u Zagrebu, izjavivši potom kako se radi o tužnom i besmislenom referendumu, jer već idući ili tjedan poslije u proceduru ide zakon o partnerstvu.

"Nadam se da je ovo posljednji put da na ovakav način i o ovakvim pitanjima izlazimo na referendum", izjavio je Milanović nakon što je glasovao na referendumu o ulasku definicije braka kao zajednice žene i muškarca u u ustav.

"Ako smo odgovorni ljudi i građani onda ćemo ustavom regulirati pitanja o kojima se može i treba ponekad odlučivati na referendumu, kao i pitanja o kojima se ne može i ne bi trebalo odlučivati na referendumu, a koja predstavljaju intimni prostor svake obitelji. U intimni prostor se ne ulazi", rekao je Milanović novinarima ispred biračkog mjesta.

PRVI REFERENDUM U POVIJESTI HRVATSKE NA ZAHTJEV GRAĐANA Rezultat obavezujuć bez obzira na broj glasača

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održava prvi narodni referendum na kojem će se odlučiti hoće li u Ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene.

Rezultat referenduma bit će obvezujuć neovisno o broju birača koji će se odazvati glasanju.

Građani će se na referendumu moći izjasniti jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, o čemu su se posljednjih mjeseci vodile žestoke rasprave.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa U ime obitelji nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti.

DIP je izdalo 6.409 dozvola za promatranje provedbe referenduma. Inicijativi "U ime obitelji" izdano je 6.306 dozvola, a udruzi Potrošač 103. Od makedonske Državne izborne komisije, DIP je zaprimio zahtjev da i četiri njihova predstavnika nadziru provedbu referenduma.

DIP je ranije precizirao prava i obveze promatrača koji su tijelu koje provodi referendum dužni predočiti službenu iskaznicu te ju nositi vidljivo istaknutu dok god nadzire referendum.

Promatrači mogu upozoravati na nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati obrazložene primjedbe na rad tijela za provedbu referenduma, dobiti prijepis ili presliku zaspisnika o radu tijela.

Ne smiju ometati rad tijela za provedbu referenduma, ne smiju fotografirati, tonski ili video snimati njihov rad, nositi oznake, značke, fotografije, promotivni ili drugi materijal koji može utjecati na birače.

Promatračima nije dopušteno odgovarati na eventualne upite birača, odnosno ako im se birač obrati dužni su ga uputiti predsjedniku ili članu biračkog odbora.

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će na referendumu glasovati s potvrdom za glasovanje, objavilo je Ministarstvo uprave. Potvrde za glasovanje na dan referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama ureda te na lokacijama gradova i općina koje su bliže građanima. Popis lokacija Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.

U popis birača je prema podacima Ministarstva uprave upisano 3.780.583 birača. S prebivalištem u Hrvatskoj je 3.773.710 birača od kojih se prethodno registriralo njih 7.467. Riječ je o biračima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a glasovat će u inozemstvu. Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se registriralo 6.873 birača, koji mogu glasovati u inozemstvu ili Hrvatskoj.

Glasači će se o referednumskom pitanju moći izjasniti na oko 6.700 glasačkih mjesta. Riječ je o redovitim i posebnim glasačkim mjestima u Hrvatskoj, te o glasačkim mjestima u inozemstvu, odnosno u 51 državi.

Na posebnim glasačkim mjestima glasovat će birači na službi u Oružanim snagama RH, zatvorenici, posade pomorskih i riječnih brodova, te birači u centrima i domovima koji skrbe za psihički bolesne odrasle osobe.

DIP je, uobičajeno, propisao i pravila o načinu uređenja glasačkih mjesta. U prostorijama u kojima će se glasovati na referendumu, mogu se isticati samo državni simboli, kao što su grb i zastava Republike Hrvatske. Mogu se isticati i obilježja županija, gradova i općina sukladno njihovim statutima.

S glasačkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, precizno u krugu od 50 metara, mora biti uklonjen sav promidženi materijal. Ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjena je promidžba referenduma, bilo pozitivna ili negativna.

Zabranjeno je i na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua, odnosno izjava).

Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut "šutnje", pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:27