VELIKA POBUNA PROFESORA ENGLESKOG

'MILANOVIĆ JE IZJAVOM O INGRID OPALIO ŠAMAR SVIM PROFESORIMA' Nastavnici engleskog traže ispriku

Zagreb, 150213. Banski dvori.Konferencija za medije premijera Zorana Milanovica na temu predstojecih izbora za Europski parlament.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Udruga "Nastavnici organizirano" zahtijeva javnu ispriku premijera Zorana Milanovića zbog njegove izjave kojom je, smatraju, štiteći svoju stranačku kolegicu Ingrid Antičević Marinović, nepotrebno, ishitreno, ničim izazvan, omalovažio cijelu nastavničku struku.

Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer, među ostalim, kako Ingrid Antičević Marinović "bolje govori engleski nego neki profesori koji ga govore za ocjenu dva".

Kako se navodi u današnjem priopćenju te udruge, oni ne traže samo premijerovu ispriku jer je, ističe se, najlakše reći ispričavam se i nastaviti po starom, te da je "druga najlakša stvar dati ostavku, raspisati izbore, izgubiti ih i pustiti druge da čiste za tobom što, doduše, u ovome trenutku i ne bi bilo najgore od svega". Zato Udruga prije svega traži odgovornost, da premijer prizna pogrešku te da više od godinu dana od dolaska na vlast, napokon obznani kakva je obrazovna politika njegove Vlade.

Dodaje se da je, nakon kritika i podsmijeha koje je svojim nastupom u Europskom parlamentu izazvala gospođa Ingrid Antičević Marinović, "svojim komentarom premijer Milanović poslao poruku i šamar ne samo profesorima engleskoga jezika, nego i svim učiteljima i nastavnicima u Republici Hrvatskoj".

Udruga ponovno upozorava na to da učenici, njihovi roditelji i javnost, nedostatno poštuju nastavnike, a svojom izjavom premijer Milanović tome nepoštovanju daje dodatni poticaj i time otvoreno i izravno sabotira hrvatski obrazovni sustav u njegovu temelju - radu u razredu.

Uz napomenu kako spomenuta izjava nije "jedini primjer premijerova blaćenja i omalovažavanja nastavničke struke" , Udruga smatra da je ovaj put premijer Milanović "doista prešao granicu dobrog ukusa", te zato Udruga ima snažnu potrebu podržati svoje kolege učitelje i nastavnike ne samo engleskog, nego i drugih stranih jezika, ali također i sve ostale prosvjetne djelatnike koji su kompetencije stjecali studiranjem te dugogodišnjim radom i usavršavanjem.

"Ako premijer doista ima pravo tvrdeći da gospođa Antičević-Marinović govori engleski jezik bolje od mnogih profesora tog istog jezika, smatramo da je dužan svoje tvrdnje potkrijepiti argumentima, a ako ima informacije o nekompetentnosti učitelja i nastavnika, morao bi upozoriti odgovarajuće službe koje bi takve ljude udaljile iz nastavnog procesa", navodi se.

U suprotnom, ističe se u priopćenju, "premijer je suodgovoran za nefunkcioniranje sustava, a time i svjesno i namjerno onemogućava učenicima takvih nastavnika da uspješno usvoje jezične kompetencije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:11