SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ O ĆIRILICI 'Vukovarci, razgovarat ćemo, ali to ništa bitno ne može promijeniti'

Vlada je dala negativno mišljenje na zahtjev oporbenih zastupnika koji su zatražili odgodu postavljanja dvojezičnih ploča
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Spreman sam razgovarati s predstavnicima vukovarskog Stožera, ali to ništa bitno ne može promijeniti jer se zakon mora poštovati, istakao je na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović.

Premijer ističe da je spreman primiti predstavnike Stožera, koji se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, ali upozorava na velik upliv politike u cijelu problematiku. Kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, Vlada, kaže Milanović, tu nema puno izbora.

"Hrvatska je pravna država, bez razlika na bilo kojem dijelu svog teritorija, i u Zagrebu, i u Vukovaru, i u Rovinju", poručio je Milanović.

PUPOVAC O VUKOVARU 'Josipović i Karamarko se igraju s vatrom! Ćirilica nije ratni demon'

Zaštitu prava manjina, dodao je premijer, Vlada provodi i iz uvjerenja.

"Kao Hrvat se zalažem za zaštitu prava manjina u Hrvatskoj, dok se u BiH, isto kao Hrvat, zalažem za prava onih koji su u manjini. Imamo iste kriterije", naglasio je Milanović.

Kao što je najavila, Vlada je danas dala negativno mišljenje na zahtjev trećine oporbenih zastupnika u Saboru, koji traže odgodu postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

To bi, upozorio je ministar uprave Arsen Bauk, bilo protivno čitavu nizu hrvatskih i europskih propisa, kao i sporazumima koje su bivše hrvatske Vlade potpisale s tadašnjom drzavnom zajednicom Srbijom i Crnom Gorom.

Među ostalim, istakao je Bauk, odgoda uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru kosila bi se s odredbama hrvatskog Ustava, zatim Ustavnog zakona o pravima manjina i s Europskom poveljom o manjinskim jezicima, ali i s Deklaracijom o Domovinskom ratu.

"Ovakvo mišljenje bi vjerojatno uputila i Vlada od 2004. do 2011. da je netko drugi predložio ovakav zaključak. Na žalost, oni koji su tada bili na vlasti, danas su potpisnici ovakvog zaključka", zaključio je Bauk.

Ostojić: 'Suspenzija policajca u Vukovaru je dokaz da je sustav dobro posložen'

Suspenzija policajca Igora Gilje, koji nije spriječio skidanje dvojezične ploče u Vukovaru, znak je da je sustav u policiji dobro posložen, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić novinarima ispred Banskih dvora. Ostojića je novinarima, koji su ga pitali ne znači li suspenzija Gilje da sustav u MUP-u nije dobro posložen, odgovorio da je upravo obrnuto jer to znači da "svatko tko ne poštuje zakon za to snosi posljedice". Situacija u Vukovaru je mirna i bit će sve po zakonu, dodao je.

Na upit radi li se samo o propustu policajca ili odgovornost snose i njegovi nadređeni, Ostojić je rekao da ne zna u kakvu bi se vezu s time moglo dovesti nadređene policajce.

To što je suspendirani policajac sin poginulog branitelja nema veze s incidentom, jer onaj koji pod okriljem noći uklanja ploču, koju treba čuvati, krši policijska pravila i snosi posljedice za to, dodao je Ostojić.

Policijski djelatnik Igor Gilja je zajedno s još pet policijskih djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer suspendiran jer nije spriječio skidanje dvojezične ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb. Dok su petorica policajaca kažnjeni samo suspenzijom, protiv Igora Gilje policija je podnijela i kaznenu prijavu jer je, kako se moglo čuti od samih prosvjednika, osobno sudjelovao u skidanju ploče. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 19:28