SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ O KATASTROFI U SLAVONIJI 'Nitko nije gladan ni žedan. Vlada će ispuniti ono što je obećala'

Na početku sjednice Vlade premijer je govorio o katastrofalnim poplavama u Slavoniji
Zagreb, 290514.Markov trg.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović otvorio je današnju sjednicu Vlade kratkim pregledom onoga što je učinjeno u obrani od poplava u Slavoniji.

Prodor vode je, ustvrdio je Milanović, zaustavljen i ona se sada povlači. Uspostavljena je sigurnosna zona, građani i službe čiste poplavljena podrtučja, HEP vraća struju, vatrogasci saniraju teren i vrši se zaprašivanje protiv komaraca, nabrojao je Milanović. Dodao je kako se uklanjaju uginule životinje, čisti teren i priprema za sanaciju. Svim onima koji moraju čekati povratak u svoje kuće osiguran je smještaj.

"Nitko nije gladan i žedan. Nema novih žrtava poslije proboja nasipa kod Rajeva Sela, niti pojave bolesti", ocijenio je premijer.

Dodao je kako je zajamčena sigurnost imovine, te da će Vlada ispoštovati sve što je obećala.

"Čvrsto ćemo se držati obećanja koja smo dali svojim građanima", naglasio je Milanović, zahvalivši svima koji su pomogli u normalizaciji života na poplavljenim područjima.

Vlada je dala suglasnost MUP-u za nabavu 240 vozila zbog prilagodbe Hrvatske schengenskom režimu nadzora granica. Vlada je ulazak Hrvatske u Schengen označila kao jedan od svojih prioriteta. Zbog toga sada navalja 130 osobnih vozila, 60 gospodarskih i 50 terenskih vozila. Prema Vladinim podacima, ukupna vrijednost ove nabave bez PDV-a iznosi oko 49,5 milijuna kuna, odnosno preko 61,8 milijuna kuna s PDV-om, a osigurana su u državnom proračunu.

Banski su dvori danas usvojili i izvještaj o izvršenju državnog proračuna u prošloj godini. Prema podacima koje je iznio ministar financija Boris Lalovac , ukupni su prihodi u 2013. iznosili 108,8 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna manje nego u 2012., dok su ukupni rashodi dosegli 125,1 milijardu kuna, što je 5,2 milijarde kuna više nego godinu ranije. Povećanje rashoda posljedica je, ustvrdio je Lalovac, povećanih izdataka za kamate i članarine za EU, kao i problema s kojima se suočava zdravstvo. S druge strane, na slabije punjenje državne blagajne utjecali su manji prihodi po osnovi poreza na dobit.

Proračunski manjak u prošloj je godini iznosio 16,2 milijarde kuna, što je 6,2 milijarde više nego u 2012. Radi se o iznosu deficita od 4,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Glavni razlog tako velikom minusu u državnoj blagajni Lalovac vidi u izostanku gospodarskog rasta.

Hrvatska u prošloj godini, zaključio je novi ministar financija, nije ispunila fiskalno pravilo kioje nalaže smanjenje proračunskih rashoda i deficita. No, to bi pravilo, koje je u međuvremenu modificirano, trebalo biti ispunjeno u ovoj godini, zaključio je Lalovac.

Mrsić: Radnicima koji ne mogu raditi isplatit ćemo 50% plaće

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvjestio je danas da je njegovo Ministarstvo pokrenulo mehanizam osiguravanja potpore za očuvanje radnih mjesta tvrtkama u poplavljenoj Slavoniji.

Radnicima u tvrtkama koje ne mogu raditi, a riječ je o 110 tvrtki i 433 radnika, u slijedeća tri mjeseca isplaćivat će se 50 posto neto plaće, rekao je Mrsić u Hrvatskom saboru kojem je predstavio Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta.

Smatramo da ćemo na taj način pomoći da se proizvodnja čim prije obnovi, a život normalizira, rekao je Mrsić. Ministarstvo je, kaže, u kontaktu sa svim poslodavcima s poplavljenog područja. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:49