KUPUJEMO RAFALE

Milanović o nabavci francuskih aviona: ‘Podržavam Vladinu odluku. Amerikanci su nam bili malo preskupi‘

Francuska je nakon više godina odlučila prodavati svoje avione. Tu će biti malo više suradnje s Francuskom, ali to je to, kaže predsjednik
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde.

Na svečanoj akademiji su se pripadnicima Oružanih snaga RH uručila odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade.

Nakon svečane akademije izjavu za novinare dao je predsjednik Milanović koji je komentirao odluku Hrvatske da kupi francuske borbene avione Rafale.

- Sklapanje ugovora je početak procesa. Odluka je trebala biti donesena prije tri mjeseca, iz političkih razloga nije, treba ići u realizaciju, rekao je Milanović.

- Rekao sam da ću podržati što Vlada odluči, i podržavam, razumijem odluku. Govorili su da favoriziram Amerikance, a to nije istina. S Amerikancima radimo puno, temeljito i sljedeće nabave će bti rezultat direktne pogodbe sa SAD-om. Ovo je rezultat toga što su Amerikanci bili malo preskupi za nas. Sad tek počinje proces, izjavio je Milanović.

Ne mislim da će se strateška suradnja s Francuskom promijeniti.

- Francuska je nakon više godina odlučila prodavati svoje avione. Tu će biti malo više suradnje s Francuskom, ali to je to, rekao je Milanović.

Poručuje i da su Amerikanci korektno reagirali kada su saznali za hrvatsku odluku.

- Malo tko bi se tako ponio, to je džentlemenska reakcija. Dosljedni su, za razliku od nekih, istaknuo je predsjednik.

Kaže i kako je sljedeći posao s Amerikancima.

- Radi se o oklopu, onome što nam treba za kopnenu vojsku, a to je najvažnija grana Hrvatske vojske. Ide se kroz donaciju. Nikad to ne ide besplatno, ali puno to znači, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:04