NOVI PREMIJEROV POSJET

MILANOVIĆ OPET U GUNJI 'Mene i dalje zanima zašto je kao tikva pukao ganc novi nasip na Savi'

 Emila Elvedji / CROPIX

GUNJA, RAČINOVCI - Zgrade osnovne škole i ambulante te dvije obiteljske kuće u Gunji i dvije u Račinovcima bile su postaje premijera Zorana Milanovića u njegovom prvom posjetu poplavljenim selima Cvelferije nakon godišnjeg odmora. Kušao je pri tome malo domaće šljivovice, kulenove seke, kobasica... I ponovno se susreo s nezadovoljstvom dijela mještana. Među njima je i Hasib Voloder iz Gunje, kojemu je poplava ugušila 130 ovaca. Sada je uz pomoć donatora djelomično obnovio stado, koje drži na otvorenom, a kuća koja mu je označena za rušenje i dalje stoji na istom mjestu.

Žena i djeca su mu u Vukovaru i rekao je da ih neće otamo slati u školu. Nezadovoljan je što ga još nitko nije zvao za obnovu, a onda mu je ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kazala kako će ovih dana krenuti rušenje označenih kuća i izgradnja novih.

Voloder je Milanoviću rekao da su svi njegovi glasali za SDP, a premijer mu je odgovorio da bi dobio novu kuću i da je glasao za HDZ. Ministrica Mrak-Taritaš pak bila je ljuta što bageri nisu bili u Račinovcima na izgradnji kuće Ilije i Zlate Torlaković, koji su premijera dočekali s domaćom šljivovicom.

FOTOGALERIJA: Premijer Milanović u posjetu Gunji

Njih dvoje, u dobi od 75 i 76 godina privremeno su smješteni u preuređenom svinjcu u svome dvorištu. Izgradnja njihove kuće trebala bi početi već u subotu. Zdravstvena zaštita u Gunji bit će osigrana u doniranim kontejnerima dok se ne obnovi ambulanta. Osnovna škola u Gunji je pak veliko gradilište na kojem se već moralo obijati tek postavljenu novu žbuku, jer je nadzor bio nezadovoljan kvalitetom izvedbe. Na prvi pogled škola ne izgleda kao objekt u kojem će 8. rujna učenici moći krenuti na nastavu. No, premijera i ministricu uvjeravaju da će tako biti, pa ministrica kaže: „Sljedeći put bit će pokrečeno.“

- Zadovoljan sam tempom radova. To traje. Znate onu priču sa kuhinjom i cijevi. Osoba kojoj sam to rekao, sve je shvatila. To se dugo suši, a ovo se suši puno duže. Ovo je dobro organizirano, ali ljudi neke odluke moraju preuzeti sami na sebe pa odlučiti hoće li sami obnavljati ili će im to država učiniti. Važno je da će škola biti u funkciji za dva tjedna. Ide polako, ali se opet moramo vratiti na prvo pitanje: „Zašto je pukao nasip?“. Ovo je i poruka ljudima da razmišljaju o osiguranju svoje imovine - rekao je Milanović, koji se osvrnuo i na kaznenu prijavu mještana Cvelferije zbog pucanja nasipa, ali i na strah mještana od novih kiša, dok nasip još nije saniran.

- DORH-u ne treba prijava da bi to radio. Ja sam to prvi pitao i nisam dobio jasno objašnjenje zašto je pukao ganc novi nasip. I dalje ću inzistirati na njemu. DORH je vidio što se dogodilo i ako smatraju da ima osnova za istragu, onda je to njihova dužnost. Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali kao građaninu i premijeru koji je odgovoran za ono što se događa u vrijeme mog mandata posao mi je postaviti pitanje što se dogodilo s nasipom koji je građen prije našeg mandata. I mi se bojimo kiša, ali nasip ne možete napraviti preko noći, a naročito u situaciji kada je pukao kao tikva. Na tom mjestu treba posebno pažljivo raditi - poručio je Milanović.

Dobar dio mještana je pak skeptičan. Nada i Stanko Lukač iz Gunje žale nam se da još nisu potpisali nikakav ugovor, pa ne mogu dobiti ni donacije. Spavaju kod susjeda u garaži, a Nada je ironična, pa kaže da će „radovi biti gotovi do 22. vodopada.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 09:37