KOMEMORACIJA PRIJE BLEIBURGA

MILANOVIĆ POLAŽE VIJENAC ZA ŽRTVE KOMUNIZMA Sutra će posjetiti masovnu grobnicu u Teznom

 Marko Todorov/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović položit će sutra vijenac kod masovne grobnice u Teznom pokraj Maribora, a u njegovom društvu bit će predsjednik Sabora Josip Leko, te ministar obrane Ante Kotromanović.

Milanović, kako doznajemo, neće ići prekosutra u Bleiburg gdje će pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održati središnja komemoracija povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnih puteva. Ovogodišnju misu zadušnicu za žrtve Križnog puta predvodit će zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Milanović je u Teznom bio i 2013., kao i četiri godine ranije kada je kao predsjednik SDP-a nakratno posjetio i Bleiburg, što je izazvalo veliku pozornost javnosti. U Teznom će Milanović u 9 sati položiti vijenac na groblju Dobrava, kod spomen-obilježja poslijeratnih žrtava komunističkih zločina. Jugoslavenske oružane snage pobile su u šumi Tezno između 15 i 20 tisuća pripadnika vojske nekadašnje NDH i civila, većinom Hrvata koji su u svibnju 1945. zarobljeni prilikom pokušaja prelaska u Austriju. Pokopani su u tri i pol kilometra dugačak protutenkovski rov kroz šumu, a u travnju 1999. tijekom gradnje autoceste u dijelu jarka dugačkom 70 metara pronađeni su posmrtni ostaci 1179 osoba koji su položeni u kosturnicu na groblju Dobrava.

“Zanimaju nas jedino žrtve, a one su neprijeporne, to je jedna bolna povijesna činjenica. Prema onome što se zna, ovo je najveća poslijeratna grobnica, tu je pobijeno više tisuća ljudi. To je bio ratni zločin, pobijeni su bez suđenja, a da je i bilo suđenja, velikom su većinom to bili mladi ljudi koji su pripadali drugoj vojsci. Ovo je mjesto na koje trebamo dolaziti”, rekao je 2013. premijer Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:05