OVO ISKUSTVO GA JE OBOGATILO

MILANOVIĆ 'Poruka za HDZ: Maknite svoje prste s Vukovara i Ustavnog zakona!'

Graz, Austrija, 230813.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic na sastanku predsjednika vlada Hrvatske, Slovenije i Austrije gdje ga je docekao savezni kancelar Republike Austrije Werner Faymann. Konferencija za medije nakon sastanka.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Predsjednik Vlade Zoran Milanović gostovao je na Dnevniku Nove TV te je prokomentirao današnji dogovor s Europskom komisijom oko slučaja'lex Perković.

'Ovo je gotovo. Ovo je dogovor predsjednika EK Josea Manuela Barrosa i mene od prije tjedan dana. Gospođa Reding je doslovno pročitala ono što smo dogovorili - rekao je Milanović kojeg nisu zabrinule prijetnje sankcijama.

- To me iskustvo obogatilo. Izmijenio sam mišljenje s europskim čelnicima o funkcioniranju uhidbenog naloga i EK. Na to se moramo naviknuti. Treba dignuti glavu gore i imati malo samopoštovanja - dodao je premijer uz napomenu da ga Josip Perković, po kojem je zakon o regulaciji europskog uhidbenog naloga dobio i ime, uopće ne zanima.

- One koje zanima moraju glasati za promjenu Ustava. Jedino se ukidanjem zastare on može procesuirati - rekao je Milanović pa je ustvrdio da je upravo zastara bila razlog odbijanja primjene uhidbenog naloga.

Premijer je još jednom odbacio ideju da on ili njegova Vlada štite Perkovića jer je on već zaštićen institutom zastare. Prokomentirao je i ponašanje europske povjerenice Viviane Reding kojoj je poručio da bi trebala birati riječi u komunikaciji. Osim toga ponovio je da Hrvatska nije ušla ušla u Europsku uniju na prijevaru.

-Formalnopravno nismo pogriješili. Nikoga nismo prevarili, a to nam nije bila ni namjera - dodao je uz najavu da će unutar Unije potaknuti raspravu o nejednakoj primjeni europskog uhidbenog naloga.

Milanović je govorio i o ekonomskim problemima te je rekao kako ima lošu vijest za pesimiste uz poruku da će sigurno biti bolje. Kazao je da je u jučerašnjem govoru rekao puno stvari koje Vlada namjerava napraviti kako bi država izvukla iz krize. Odbio je tvrdnju da Hrvatska najposrije izlazi iz krize unutar EU.

- Izvući ćemo se iz krize. Ne inercijom nego vlastitom akcijom. Rast ćemo sljedeće godine - dodao je predsjednik Vlade. Rekao je i kako se Hrvatska ne oporavlja najsporije te da smo po oštećenosti krizom u prosjeku Europe.

Pred kraj je prokomentirao unutarstranačke izbore SDP-a za predsjednika zagrebačke organizacije ustvrdivši da se radi o prljavoj igri.

- Ja sam u SDP unio promjene po modelu jedan član, jedan glas. To je najdemokratskiji model. Unesen je baš za to da ja i suradnici iz Predsjedništva ne bi mogli utjecati na pobjednike - rekao je.

- Ne sviđa mi se kampanja jednog kandidata jer je temelji na animozitetu prema vladi, a njemu je s 27 godina prvi posao bio u Saboru - dodoa je MIlanović uz priznanje kako je to njegova greška, a jasno je da se radi o Davoru Bernardiću.

- SDP ne možemo uspoređivati sa Sanaderovim HDZ-om i njihovom šutnjo jer se zna o da su šutili o kriminalu - osvrnuo se Milanović na nedavno pisanje Aleksandre Kolarić.

Za kraj je rekao kako nema razloga za raspuštanje gradske organizacije iako je upozorio da je ona podijeljena kao da Milan Bandić nije izašao iz nje.

HDZ-u je poručio da maknu prste s Vukovara i Ustavnog zakona jer je to poruka i Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:13