CROATIA SUMMIT

Milanović pozvao sve zemlje EU koje nisu ratificirale pristupni ugovor da to učine

 Tonči Plazibat / CROPIX

DUBROVNIK - Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je u Dubrovniku pozvao zemlje Europske unije, one koje to još nisu učinile, da ratificiraju Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, podsjetivši na dug i trnovit put koji je Zagreb prešao tijekom pristupnih pregovora.

"Pozivam preostale zemlje Europske unije da ratificiraju naš pristupni ugovor kako bi Hrvatska na vrijeme postala članica EU-a", kazao je premijer Milanović otvarajući sedmi Croatia summit koji se ove godine bavi temom izgradnje države i motivirajuće snage izglednog članstva u EU-u kao motivatora i generatora društvenih i političkih reformi.

Osvrnuo se na put Hrvatske prema eurointegracijama i ocijenio da je bio "dug i zahtjevan". "Hrvatska je podnijela veća odricanja od bilo koje druge zemlje u prethodnim valovima proširenja", dodao je Milanović i ustvrdio da je "Hrvatska uvijek plaćala skupu cijenu za ostvarivanje svojih ciljeva".

Smatra, međutim, da Hrvatska zbog tog svog iskustva može pomoći ostalim zemljama u tranziciji u izgradnji institucija i razvoju demokracije, bez obzira da li aspiriraju na članstvo u EU.

U svom je govoru također ocijenio da je proširenje najvažnija politika EU-a i poručio da će se Hrvatska snažno zauzimati za nastavak politike proširenja na temelju individualnih postignuća svake zemlje u provođenju neophodnih reformi. Hrvatska će, kako je kazao, pomoći svima u procesu prilagodbe europskim standardima.

"Činit ćemo to kao prijatelji i partneri, a ne mentori", rekao je šef hrvatske vlade. Istaknuo je da Hrvatska zbog bilateralnih sporova neće kočiti približavanje svojih susjeda euroatlantskim integracijama.

Predsjednik države Ivo Josipović u svom je govoru također pozvao na nastavak proširenja EU-a. "Pozivam na nastavak, bez odlaganja, procesa proširenja i pozdravljam odluku o otvaranju pristupnih pregovora za Crnu Goru», rekao je Josipović.

Govoreći o hrvatskim pristupnim pregovorima kazao je da su se odvijali i završili tijekom krize, izazova i problema u EU. "Ali, napravili smo najviše kad je bilo najteže, i mi i EU", izjavio je predsjednik.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je veliku radost što se skup odvija u "ovom veličanstvenom gradu koji još uvijek pamti vrijeme nedavnog ratnog sukoba".

"Ali danas imamo priliku gledati u budućnost, u snažnu i ujedinjenu Europu", kazao je Rasmussen. Izgledi za članstvom u NATO-u, "sidru slobode i sigurnosti", kazao je Rasmussen, poticaj su reformama za vladavinu prava i razvoj demokratskih društava. "Hrvatska predstavlja snažan primjer za zemlje u regiji", kazao je prvi čovjek NATO-a.

Osvrnuvši se stanje u regiji, za Makedoniju je ponovio da mora riješiti spor s Grčkom oko imena, Crnoj Gori je poručio da se mora uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom, a Srbiju je pozvao na pojačanu suradnju sa susjedima, EU-om i NATO-om, posebice istaknuvši nužnost dijaloga Beograda i Prištine.

Croatia summit se nastavlja u subotu s tri panela - europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija u južnom Sredozemlju.

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu - Croatia Summit - koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, Europske unije i SAD-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Prošlogodišnjim summitom dominirale su teme dovršetka tranzicije u zemljama jugoistočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:02