NOVI GLOBUS OTKRIVA

MILANOVIĆ PRED SUDOM STRANKE 'U SDP-u kuha nezadovoljstvo. Što će biti na lokalnim izborima?'

Visoki dužnosnik SDP-a izjavljuje za Globus: "Naša se stranka više ne može prezentirati samo kroz premijera Milanovića. To očito ne funkcionira. Vrijeme je da aktiviramo svoje intelektualce, kojih smo se potpuno odrekli"

SDP se više ne može prezentirati kroz premijera. To očito ne šljaka. Vrijeme je da se stranka ozbiljno aktivira, ali ne prigodničarski – od izbora do izbora – nego da se krene u permanentni rad. Mi danas imamo forume (Forum žena, Forum seniora i Forum mladih) koji su se pretvorili u gremije kojima je jedino bitno tko će koga staviti na listu. A da ne spominjem kako smo se potpuno odrekli intelektualnih krugova koji su nekad bili prepoznatljiva SDP-ova vrijednost. Ukratko, treba nam politički research & development – govori mi u ponedjeljak popodne jedan od SDP-ovih europarlamentaraca.

Nakon što je lista SDP-HNS-HSU u nedjelju neočekivano poražena na europskim izborima na Iblerovom trgu upalio se alarm, piše novi Globus.

Doduše SDP-ovi dužosnici jutro poslije pokušali su relativizirati izborni krah, ali iza njihovih rečenica za javnost bili su planovi i ideje o izlasku iz neugodne situacije.

Kao prvi teren za djelovanje nameću se lokalni izbori.

Nekoliko sugovornika priznalo mi je da strahuju od lošeg rezultata i na lokalnim izborima.

“U stranci već kuha nezadovoljstvo. Postavljaju se pitanja zašto nismo imali pravu kampanju, zašto nismo istaknuli jače ljude, a ako se ovakav rezultat preslika na lokalne izbore, tada nam, prije svega Milanoviću, prijete ozbiljni problemi. Stranka će tražiti krivca za dva uzastopna poraza. Jakovčić je već načeo premijera, sljedeći to mogu učiniti i neki naši članovi. Tu prije svega mislim na ljude poput Zlatka Komadine, Rajka Ostojića, Davora Bernardića, možda i Željka Sabe izgubimo li i Vukovar. A nemojte zaboraviti ni HNS u kojem su već sada bjesni jer nijedan njihov kandidat ne ide u EU parlament. Što ako lokalni Kukuriku-kandidati podbace? Koga će kriviti Narodnjaci?”, zabrinut je jedan SDP-ov saborski zastupnik.

Neki SDP-ovci idu toliko daleko da strahuju kako bi se Milanović uskoro mogao naći u donedavnom Karamarkovom položaju – članovi nezadovoljni, rejting stranke pada, a oponenti iz stranke vrebaju svoju priliku.

Komadina je u ponedjeljak rezultat na europskim izborima prokomentirao kao nerješen jer su desna i lijeva opcija u EU parlament poslali po šest zastupnika. Neki njegovi suradnici takav pomirljivi nastup objašnjavaju nadolazećim lokalnim izborima koji su Komadini izuzetno bitni.

“Komadina želi pobijediti sa što većom razlikom u Primorsko-goranskoj županiji, a onda će imati legimitet za daljnje djelovanje”, smatra jedan SDP-ovac.

Ostojić i Bernardić također čekaju rezultate lokalnih izbora.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:45