RAT ZA ISTRU

Milanović protiv Jakovčića: SDP će i službeno podržati Kajina na izborima za župana Istre

Ivan Jakovčić u posljednjih je mjesec dana podnio dvije tužbe protiv izgradnje Termoelektrane Plomin 3
 Goran Sebelić/CROPIX

Ivan Jakovčić, lider IDS-a i istarski župan u posljednjih mjesec dana podnio je dvije tužbe protiv izgradnje Termoelektrane Plomin 3, iako je znao da je Istarska županija - dakle regija koju on vodi - još 11. rujna službeno podržala izgradnju TE Plomin 3. Potvrdu da je Jakovčić tužbama i javnim napadima protiv Plomina ustvari politizirao i na taj način, ulazeći u sukob s Vladom, pokušao povećati osobni, kao i rejting IDS-a na predstojećim lokalnim izborima, predstavlja dokument Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, koji je donesen prije skoro tri mjeseca.

Jakovčić je morao znati za taj dokument, a opet je dvaput sudski pokušao spriječiti projekt Plomin 3.

Sve je počelo kada je Zavod za prostorno uređenje Istarske županije 11. rujna 2012. donio pozitivno mišljenje o II. konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Kršan.

Službeni dokumenti

U obrazloženju se podržavaju općinske vlasti: “Dostavljeni elaborat izmjena Prostornog plana uređenja Općine Kršan izmijenjen je i dopunjen u skladu s mišljenjem ovog Zavoda od 11. srpnja 2012. te se smatra usklađen sa Zakonom i Prostornim planom Istarske županije”, zaključak je dokumenta koji je potpisala Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije. Nakon ovog dokumenta uslijedilo je i rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sve to događalo se u rujnu i moralo je biti poznato Jakovčiću. U najkraćim crtama, Istarska županije je oficijelno potvrdila da je Općina Kršan ispunila sve što je potrebno kako bi započela realizacija projekta TE Plomin 3.

Sastanci s Kajinom

Unatoč tome, Jakovčić je prije mjesec dana u ime Istarske županije na Upravnom sudu u Rijeci tužio Ministarstvo zaštite okoliša zbog, kako je naveo, niza propusta oko projekta TE Plomin 3 . Prošli tjedan uslijedila je druga tužba. Ovaj put Jakovčić je tužio Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja, jer smatra da izdana lokacijska dozvola nije valjana.

- U tužbi polazim od činjenice da u prostornom planu Istarske županije stoji da se TE u Plominu može graditi samo na plin, a nikako na ugljen, izjavio je Jakovčić za Hrvatsku televiziju.

Demantirala ga je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva koja je pojasnila da je lokacijska dozvola za Plomin izdana 19. listopada te je sada pravomoćna.

Iza napada na Plomin 3 nalazi se rat za vlast u Istri. Kada je Milanović eliminirao dosadašnje vodstvo istarskog SDP-a koje je s Jakovčićem imalo dogovor o podjeli sinekura, postalo je očito da socijaldemokrati žele preuzeti barem dio vlasti u toj županiji.

Jakovčićeve prve reakcije bile su ratoborne - Milanovića je usporedio s Tuđmanom, a SDP optužio da iz Zagreba želi vladati Istrom. Zatim je odlučio ostati u politici, makar je najavio povlačenje.

- Do siječnja 2014. bit ću na čelu IDS-a, a nakon toga ću se vjerojatno kandidirati za Europski parlament, rekao je.

U posljednja dva tjedna pripadnici vrha SDP-a više su se puta sastali s Damirom Kajinom i jako su blizu dogovora o savezništvu. To znači da će SDP, vjerojatno, i službeno podržati Kajina kao kandidata za istarskog župana i protivnika IDS-ovom Valteru Flegi, koji je čovjek Jakovčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:53