‘NIJE MALA ODLUKA‘

Milanović: ‘Reći ću vam što je važnije od Palestine. Vjerujem da se oni bude u krevetu svako jutro jedan pored drugoga‘

Predsjednik je govorio o crnoj desnici, plaćama i Palestini: ‘Sjetite se što sam govorio još kad je Hamas napao. Ali Plenković...‘

Zoran Milanović

 Darko Tomas/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je u Rijeci sudjelovao na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci - Dies Academicus. Nakon prigodnog govora, Milanović je novinarima komentirao aktualnosti.

Predsjednik nije izravno odgovorio na pitanje treba li Hrvatska priznati Palestinu nakon što su Irska, Španjolska i Norveška u srijedu najavile da će to učiniti 28. svibnja, ali ga je iskoristio da kritizira Plenkovića koji je ranije kazao da Hrvatska „trenutno ne razmišlja” o priznanju Palestine.

Milanović je naglasio da „to nije jednostavna odluka” te da se treba postići razgovorom predsjednika države i premijera.

On smatra kako Plenković krši ustav jer samostalno donosi odluke koje su zajednička nadležnost, baš kao što je to učinio slanjem pomoći Ukrajini.

„Tu ne može biti odluka Plenkovića, ono što njemu privatno najviše odgovara. Jer on nije vođen nekakvim vrijednostima u životu i politici”, rekao je predsjednik.

Milanović je kazao kako „ima argumenata” za priznanje Palestine, „ali još više argumenata za razgovor”.

„Ukoliko se odlučimo za priznanje, to svakako nije ili neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu”, rekao je predsjednik.

Divljačka akcija Hamasa i divljačka reakcija Izraela

Ipak, kritizirao je vlast te države koja je „u zadnjih više od pola godine učinila grozne stvari” za koje bi „netko trebao odgovarati”.

„Ja sam prvi ili drugi u Europi koji je nakon terorističkog divljanja Hamasa 7. listopada i nakon nerazmjerne i jednako divljačke reakcije izraelskih vlasti upozorio na to da će Izrael vrlo brzo izgubiti simpatije ako tako nastavi", rekao je Milanović.

Ali Izrael je nastavio i sad smo tu gdje jesmo, dodao je.

Govoreći o povećanju plaće ministrima za 40 posto, rekao je kako HDZ-ovci ne žive od plaće, ali da bi ministarske plaće trebalo indeksirati. "Meni je moja plaća dovoljna".

Komentirao je slaganje parlamentarne većina te rekao kao "Putin to ne bi bolje maskirao, ovu maskirovku da je Plenković zaštitnik Hrvatske od ekstremizma i ustaštva. Nikakvo ustaštvo nama ne prijeti i nikakva crna desnica, koja će za mjesec dana s pozvati Pupovca da zajedno glasaju u Vladi. To da Plenković štiti nije istina, on je potpisao sporazum sa strankom koja nije tražila ništa. On nikoga ne štiti od ničega. Sa Srbima imamo više sličnosti i oni ne trebaju nikakvu zaštitu Plenkovća ili Pupovca. U Zagrebu je dobio 80 glasova. U Rijeci 20. Ispravite me ako sam u krivu".

"To širi Pupovac, Hrvatsko je prijeti nikakav ustašluk, nego prijeti korupcija kada Pupovac i njemu slični dignu ruku za Turudića. Ja vjerujem da se oni bude u krevetu svako jutro jedan pored drugoga. To je važnije od Palestine i Izraela", kazao je Milanović.

"To je maskirovka, to je Putinova škola, oni pričaju o prijetnji. Toga nema. Ako će nešto vratiti takvu atmosferu, to su neki ljudi iz DP i Pupovac, oni ne mogu jedni bez drugih, oni hrane jedni drugoga."

Rekao je da ne zna hoće li vlada izdržati 100 dana i ne očekuje ništa. "On sad poziva na suradnju. Pa tko bi bio normalan na suradnju s tim čovjekom", prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:07