BORBA S RECESIJOM

Milanović smiruje građane: Povećanje PDV-a najviše će koristiti onima s plaćom do 8000 kuna

Premijer je posebno naglasio kako će se uvesti i brojne međustope ne bi li se građanima pružile i veće olakšice
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Očekivao sam veći odaziv građana na referendum za ulazak Hrvatske u EU , no nisam sumnjao u njegov pozitivan ishod, izjavio je premijer Zoran Milanović gostujući u RTL-u Danas, mjesec dana nakon stupanja na dužnost.

Milanović smatra kako su hrvatski državljani koji žive teritorijalno blizu EU većinom glasovali 'za' dok su oni udaljeniji više odabirali opciju 'protiv'.

Dodao je kako se slaže s analitičarima da je slab odaziv zapravo znak pomanjkanja povjerenja građana prema institucijama.

- Mi se još tražimo, eksperimentiramo. U svojoj povijesti nikad nismo odlučivali o svojoj sudbini. Ova zajednica je najzahtjevnija kompozicija koju je čovjek ikad osmislio . Zahtjevnija je od SAD-a i Japana - pojasnio je Milanović.

Predsjednik hrvatske Vlade osvrnuo se i na povećanje stope PDV-a s 23 na 25 posto. Posebno je naglasio kako će se uvesti i brojne međustope ne bi li se tako građanima koje će najviše pogoditi povećanje poreza pružile i veće olakšice.

- Moramo pokrenuti investicije ili će potrošnja zaostati. S druge strane, oni koji će biti pogođeni ovim PDV-om, a to su građani manje platežne moći, imat će zato veće olakšice. Od toga će opipljive koristi imati ljudi s plaćama do osam tisuća kuna, oslobođenje na doprinose za novozaposlene, međustope na osjetljivije proizvode poput dječje hrane... Nikakva velika čarolija, ali nešto moramo pokušati napraviti - objasnio je Milanović.

U zaključku je dodao kako će se novac dobiven povećanjem PDV-a koristiti za 'sve pomalo' - od mirovina do socijalnog plasmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 13:45