UŽIVO: PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a

MILINOVIĆ OTVORENO PROTIV PLENKOVIĆA 'Trebamo nekog tko je 20 godina krvario za stranku!'

Darko Milinović
 Davor Pongračić / Hanza Media

NOVO 15:50 - Branko Bačić također je dao svoju potporu Plenkoviću:

- Za sada još nitko nije postao službeni kandidat za predsjednika, a kandidaturu je najavio Andrej Plenković. Mislim da je on osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ, može voditi stranku na načelima demokršćanstva te pobjediti na unutarstranačkim, a još važnije na parlamentarnim izborima - kazao je Bačić novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se odlučuje o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a. Smatra da će članovi HDZ-a u izbornom procesu najbolje prepoznati osobu koja će HDZ voditi do parlamentarne pobjede.

Bačić najboljim drži da se izbori za predsjednika HDZ-a održe što prije, ali da se svim kandidatima omogući kvalitetno predstavljanje članstvu stranke, široj javnosti i biračima.

- To bi bila dobra najava i za parlamentarne izbore - kazao je.

----------------------------

15:10 - Franjo Lucić je prije Nacionalnog vijeća izjavio da je po njemu Andrej Plenković najbolji kandidat:

- Najbolji je po svojoj retorici i pogledima- kazao je Lucić.

Neslužbeno doznajemo da su se članovi Predsjedništva jednoglasno usuglasili da predsjednika biraju po principu jedan član jedan glas. Ideja Milijana Brkića da do parlamentarnih izbora on vodi stranku neki su protumačili kao' beuzspješan pokušaj'.

Uvjet za kandidaturu ostaje da kandidat prikupi 5000 glasova iako se špekuliralo da bi se ta brojka mogla spustiti ali to nije odlučeno. Izbor bi se trebao održati prema prijedlogu Predsjedništva 17. srpnja.

----------------------------

NOVO 12:46 - Darko Milinović je na N1 televiziji prije ulaska u središnjicu HDZ-a implicitno kritizirao kandidaturu Andreja Plenkovića za šefa HDZ-a:

- Neće nam mediji nametati kandidata za predsjednika stranke. Dvjesto tisuća članova HDZ-a izabrat će pravog domoljuba i HDZ-ovca, nekog tko je 20 godina krvario za stranku. A HDZ-ovci iz 9. izborne jedinice odlučit će da li će imati svojeg kandidata ili će dati potporu nekom drugome - kazao je Milinović.

Na pitanje znači li to da Plenković nije njegov izbor rekao je:

- Gospodin Plenković ima karakteristike koje ga mogu prometnuti u predsjendnika HDZ-a, nisam rekao da ga ne podržavam, samo sam postavio pitanje imaju li članovi pravo kandidirati istinskog HDZ-ovca domoljuba... Jer svatko onaj tko se kandidirao prije nego je započeo izborni proces i dok smo imali još predsjednika stranke je neozbiljan. Ja ću prvo promisliti pa razgovarati sa svojima, a onda i sa zamjenikom predsjednika stranke.

Podsjetimo, zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je član HDZ-a od 2011. godine, a svoju je kandidaturu za predsjednika stranke prvi otvoreno istaknuo.

Zlatko Hasanbegović, s druge strane, ima svoju ideju:

- Ja ću biti za svakog onog tko pristane preimenovati Trg maršala Tita!

----------------------------

12.00 - Milijan Brkić je izjavio jutros da još nije donesena službena odluka kako će se birat predsjednika HDZ-a, ali da će to danas odlučiti, te da će sigurno izabrati čovjeka koji može pobjediti Milanovića.

- Spriječit ćemo da se SDP i Milanovićeva tiranija vrate na vlast - izjavio je Brkić.

----------------------------

Uže Predsjedništvo HDZ-a, neslužbeno doznajemo, zauzelo je jutros stav da će biti za opciju da se novi predsjednik HDZ-a birat po sistemu jedan član - jedan glas, i to 17. srpnja.

Zasad je to tek neformalna odluka koju bi sjednica Predsjedništva trebala potvrditi u 13 sati, kad bi odluka trebala postati službena.

Kasnije će se o tome u 15 sati razgovarati i na Nacionalnom vijeću HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:26