BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika: 'Orešković je eksperiment. Ako se neće nešto promijeniti ide se na izbore'

Damjan Tadić / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX / CROPIX

Milivoj Špika, saborski zastupnik, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno i odnedavno član kluba zastupnika Bandić Milan 365 kazao je za N1 kako ni javnost ni zastupnici nisu zadovoljni trenutnom situacijom i kako traže način kako to poboljšati, a jedan od načina je preslagivanje.

- U politici je jasno da nakon izbora pobjednik formira Vladu. U Hrvatskoj to u ovom trenutku nije bilo moguće jer ni lijeva ni desna opcija nisu dobile dovoljo glasova da same prave većinu. I dogodilo se to da je Most postao odlučujući faktor. Ušlo se u eksperiment gdje je za premijera odabrana osoba koja nema legitimitet i vidimo kako to funkcionira već pola godine. Ni mi ni građani nismo zadovoljni i gledamo kako to promijeniti. Ako se neće nešto promijeniti ide se na izbore. Situacija nikome ne odgovara - kazao je Špika i kazao kako ne vjeruje da bi išta bilo bolje da je Karamarko premijer.

- Ne vjerujem da bi funkcioniralo bolje jer politička pozicija u areni vam daje snagu da se ponašate kako se ponašate. Ako ima dogovora unutar Vlade i koalicijskih partnera onda to funkcionira dobro. Sada nema komunikacije zato je ovako kako je. Većina ministara se prvi put susreće s funkcioniranjem države kao institucije i ti se ljudi tek uhodavaju, a mi smo rekli da se ne može čekati i da imamo gotove programe. Naše građane zanima napredak, da vide da je u tijeku promjena. To se još uvijek nažalost ne događa i ne vidimo da će nešto takvo biti i jasno je da se pojavljuju ovakvi tonovi. Most glumi neki kontrolni mehanizam Domoljubnoj koaliciji ponašajući se kao da je ona neka opasnost, a oni mesija. Kada vidite reforme i mjere koje su oni nudili, to je čisti populizam i nema nikakve koristi za građane.

- BUZ ima svoj stav. Ako nešto nije kako valja mi smo prvi koji to trebaju reći i kada nešto nije dobro treba priznati pogrešku. Nismo mi u koaliciji vjenčani niti itko kaže da moramo četiri godine biti u Saboru - kazao je Špika i dodao kako su oni u koaliciju ušli jer su se dogovorili da ćemo biti sukreatori socijalne, mirovinske reforme, a sada se izašlo s prijedlogom oko kojeg mi nismo konzultirani. Pojačava se penalizacija, a smanjuje rok za uvođenje starosne mirovine od 67 za 10 godina. To nećemo podržati. Ne možemo uspoređivati Hrvatsku s EU budući da je životni vijek u Hrvatskoj manji nego u EU. Što znači penalizacija? Tko će uspjeti zaraditi puni staž sa 70 godina? Nitko! To je jedna opasna igra. Problem je što se danas nije otvorilo 2000 radnih mjesta. To je glavni problem! Moja zamjerka ovoj Vladi je umjesto da se bavi gospodarstvom koje je ključ, oni se bave nekim populističkim temama i glupostima poput toga koji će zastupnik doći u Sabor i time se pokušavaju dodvoriti javnosti. Mi moramo pokrenuti gospodarstvo. Svi to želimo, ali htjeti nije dosta, treba znati. Ja sam osobno frustriran i ljut na Most. Ostavimo ukidanje kojekakvih ureda i smanjenje plaća državnim dužnosnicima - zaključio je za N1 i napomenuo kako će izaći iz koalicije ako će ih se ignorirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:20