SASLUŠANJE BUDUĆEG EUROPSKOG POVJERENIKA ZA PRAVA POTROŠAČA

Mimicu će u Europskom parlamentu ispitivati o igračkama, kravljem ludilu i online prodaji

 Davor Pongračić/CROPIX

Dosadašnji potpredsjednik Vlade Neven Mimica , kojega je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio kao kandidata za povjerenika za potrošače, u utorak 4. lipnja pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta odgovarat će na pitanja zastupnika koji će provjeravati njegovu spremnost za obavljanje funkcije člana Europske komisije.

Široko područje

Iako nitko ne očekuje teškoće na ovom saslušanju, saznajemo da on već danima proučava napornu građu koju su mu pripremile službe EK, kako bi pred parlamentarcima dokazao da pozna i područje zaštite potrošača kojim će se baviti sljedećih godinu dana. Njegovo saslušanje najavljeno je kao jedan od najvažnijih događaja u Europskom parlamentu sljedećeg tjedna jer je riječ o prvom hrvatskom povjereniku koji će, nakon potvrde Parlamenta i odluke Vijeća, formalnu funkciju, kao 28. član Barrosove Komisije, preuzeti 1. srpnja, na dan kada Hrvatska postaje punopravna članica EU. Službe Komisije pripremaju Mimicu za različita pitanja zastupnika, koja često znaju biti nepredvidljiva. Oni mogu postavljati pitanja koja su vezana uz resor zaštite potrošača, ali mogu biti u nadležnosti i drugih povjerenika i njihovih resora, poput zdravlja, trgovine ili poljoprivrede. Mimicu mogu pitati o sigurnosti dječjih igračaka, maslinovom ulju, kravljem ludilu, kupnji avionskih karata na webu, prodaji namještaja preko Amazona, pa sve do deklaracija na cigaretama. Zaštita potrošača je područje koje može obuhvaćati široki spektar pitanja jer potrošači su zapravo svi građani EU. Nekadašnja povjerenica za zaštitu potrošača Maglena Kuneva iz Bugarske uspjela je postati jedna od najpopularnijih članova EK boreći se za prava potrošača. Najviše je posla imala s kineskim proizvođačima igračaka. Išla je i u kineske tvornice kako bi promovirala standarde sigurnosti. Iskustvo koje Mimica ima i kao ekonomist i stručnjak za međunarodnu trgovinu bit će mu od pomoći.

Mimici bi najlakša trebala biti pitanja osobna karaktera jer se uz njega ne veže nijedan skandal, a i njegovi svjetonazori nisu kontroverzni, kako se znalo događati s prijašnjim kandidatima.

Mogli bi ga pitati i o sukubu interesa i zaštiti od utjecajnih industrijskih lobija, koji su koštali funkcije prijašnjeg malteškog povjerenika Johna Dallija, kojega je Barroso doslovno otjerao iz Komisije natjeravši ga da da ostavku nakon istrage OLAF-a. Taj slučaj još nije riješen do kraja, a ostavio je dosta nejasnoća o ulozi Europskog ureda za borbu protiv prijevara OLAF ali i Komisije. Sva ta pitanja Mimici nisu nepoznata jer je on, navodo, već dulje vrijeme znao da će mu Barroso dodijeliti taj resor.

Barrosov plan

U Komisiji se, naime, priča da je Barroso još 2009. godine, kada je sastavljao sadašnju Komisiju, namjerno ostavio zajedno resor zdravlja i zaštite potrošača kako bi ih podijelio nakon ulaska Hrvatske u EU i našem kandidatu dao resor zaštite potrošača. Tada se, međutim, mislilo da će Hrvatska pregovore zaključiti znatno prije i ući u EU već 2011. godine. Uz to, Mimica ima i veliko političko iskustvo koje uključuje i dugogodišnje iskustvo parlamentarca. Zato se očekuje da će glatko uspjeti uvjeriti europarlametarce da je spreman, kao budući povjerenik, usko surađivati s njima. Zapravo je ovo pitanje na kojem je, procjenjuju u Europskom parlamentu, pogriješio hrvatski kandidat za člana Europskog revizorskog suda, iskusni stručnjak Neven Mates. Odbor za nadzor proračuna odbio je njegovu kandidaturu najviše zato što je oklijevao izravno odgovoriti na pitanje hoće li odustati od kandidature ako ga Parlament odbije.

Ured i službeni vozač

“Parlamentarcima ne smijete ostaviti dojam da sumjate u njihovu stručnost i iskrenost”, rekao nam je jedan europarlamentarac. Za Matesa kažu da je davao “previše politički korektne odgovore” iako se radilo o nepolitičkom radnom mjestu. Saslušanje Nevena Mimice bit će sasvim drukčije i trajat će dva i pol sata.

Mimica već ima ured u Berlaymontu, glavnoj zgradi EK, i službenog vozača a, kako saznajemo,već je sastavljen i cijeli njegov kabinet. Kao šef kabineta navodno je odabran Nijemac Nils Behrndt. U kabinetu će mu biti i pet žena iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:55