NOVI IZAZOVI

Ministar Fuchs zaželio uspješnu školsku godinu svim učenicima i zaposlenicima škola

Nekim školama, koje su zbog potresa i elementarnih nepogoda još izmještene u druge škole, zaželio je brz povratak u svoje prostore

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/CROPIX

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zaželio je učenicima i zaposlenima u školskim ustanovama uspješnu školsku godinu 2023./24., istaknuvši kako vjeruje da će projekt Cjelodnevne škole koji počinje u 62 škole pridonijeti sustavnom poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa.

"Pred nama je nova školska godina koja će, zasigurno, donijeti nove izazove i iskušenja, ali i prilike za nova iskustva, znanja i umijeća", poručio je ministar u ponedjeljak na prvi dan nove školske godine.

Posebno je pozdravio učenike prvih razreda osnovnih škola kojima je zaželio puno uspjeha i radosti tijekom školovanja, a njihovim roditeljima puno strpljenja i ohrabrenja u odgajanju i poticanju djece u obavljanju školskih obveza koje će učenici, dodao je, uz pomoć svojih učitelja zasigurno lako i brzo svladavati usvajajući pritom različita znanja i vještine.

Srednjoškolcima je zaželio uspjeh u stjecanju kompetencija za osobni i profesionalni razvoj te u osposobljavanju za tržište rada i daljnje obrazovanje.

"Vjerujem da ste odabirom škole i budućeg zanimanja uskladili svoje želje i talente u svrhu postizanja vrhunskih rezultata u određenim područjima", istaknuo je Fuchs.

Podsjetio je da su neke škole zbog potresa i elementarnih nepogoda još izmještene u druge škole te im zaželio brz povratak u svoje prostore, a domaćinima koji su ih primili zahvalio na nesebičnoj pomoći.

"Ipak, mnoge će škole započeti rad i u novim zgradama i učionicama, što me posebno raduje kao i činjenica da će se izgradnja i dogradnja tijekom sljedećeg razdoblja nastaviti s ciljem da sve škole u Hrvatskoj prijeđu u jednu smjenu", istaknuo je.

"U šezdeset i dvije škole započinje projekt Cjelodnevne škole za koji vjerujemo da će pridonijeti sustavnom poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa, povećanju učeničkih postignuća, ali i profesionalnog statusa školskih radnika", poručio je ministar zaželjevši učenicima, ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, odgajateljima i svim radnicima odgojno-obrazovnih ustanova uspješnu školsku godinu.

Plenković: ‘Budite marljivi i kreativni‘

U povodu početka nove školske godine, premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poželio uspješnu novu školsku godinu djeci i učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima, a posebno prvašićima te poručio da budu kreativni i marljivi.

"Djeci i učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima želim uspješnu novu pedagošku i školsku godinu, protkanu učenjem i igrom, kreativnošću i marljivošću! Posebnu dobrodošlicu izražavam prvašićima koji danas prvi put sjedaju u školske klupe", napisao je Plenković u objavi na platformi X.

Nova školska godina počela je u ponedjeljak za oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih će nešto više od 12.000 sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave koja se od danas provodi u 62 osnovne škole.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2023./2024. osnovnu školu pohađat će oko 300.300 učenika, dok će u srednjim školama biti ukupno oko 145.500 učenika. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:21