'TRUDE SE'

Ministar Kovač: 'Ne bi bilo pametno kad bih rekao da je Vlada učinkovita'

Foto: Marko Todorov / CROPIX
 CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač održao je press konferenciju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojoj je kazao kako Vlada normalno funkcionira i kako HDZ dobro radi.

- Mi svoj posao u ministarstvu radimo ozbiljno. Kolege u vanjskim poslovima predani su i moja malenkost se trudi. Vozimo dalje sve dok je ova Vlada u ovom sastavu. Cilj nas iz HDZ-a na ministarskim pozicijama jest da budemo maksimalno ozbiljni i da skrbimo o stabilnosti hrvatske Vlade. Tako se ponašam svaki dan i taj duh prenosim na svoje suradnike. Taj duh je prisutan i kod svih kolega u Vladi iz HDZ-a. Htio bih da svi nastavimo skribiti o Hrvatskoj kako bi je mogli ekonomski preproditi - rekao je ministar.

Međutim, kazao je kako ne bi bilo pametno kad bi rekao da Vlada funkcionira dovoljno učinkovito.

- Mogu samo reći da HDZ radi ozbiljan posao. Učinit ćemo sve kako bi s HDZ-om odnosno Domljubljnom koalicijom nastavili skrbiti o narodu - kazao je i napomenuo kako ne zna hoće li ostati s MOST-om i hoće li doći do preslagivanja.

- Mogu samo reći da je HDZ predan da Hrvatsku odvede na pravi put i da počnemo živjeti kvalitetnije - rekao je i napomenuo kako bez Domoljubne koalicije ne može biti ni Vlade, prenosi N1.

Kovač je na temu poglavlja 23 rekao da je RH u nacrt pregovora uspjela integrirati svoje zahtjeve, poput onog da Srbija mora prihvatiti odluke koje se tiču manjina, odluka Haškog suda, te Zakona o regionalnoj jurisdikciji, gdje će se morati izvršiti prilagodbe kako bi bilo sve u skladu s europskom praksom.

- Dobili smo dokument "Nacrt zajedničke pozicije". Mi ćemo na temelju njega unutar EU raspravljati koje će obveze Srbija imati u Poglavlju 23. Zemlje članice će između sebe raspravljati o tome. To znači da u pregovorima Srbija ne sudjeluje - pojasnio je ministar koj smatra da do toga ne bi došlo da je prethodna da vlada napravila taj posao.

- Mi sada to činimo umjesto njih. Da su to napravili ne bi bio potreban ovaj napor koji su kolege u ministarstvu uložili.

Kovač je naglasio kako Hrvatska djeluje vrlo konstruktivno i da želi pomoći Srbiji da svoje društvo promijeni i uskladi ga s europskim standardima.

- I nama je u interesu da Srbija bude brza, da što prije ostvari uvjete i zahtjeve, kako bi moglo doći do formiranja mjerila za zatvaranje poglavlja. Nama bi bilo najbolje da to što prije Srbija učini, kako bi što prije mogla završiti pregovore u tom poglavlju - rekao je ministar Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:51