NOVI DETALJI

Ministar Marić 'porezni USKOK' seli u sjedište Porezne u Boškovićevoj

Vlada priprema uredbu kojom će Samostalni sektor za porezne prijevare ostati na okupu, ali će raditi s novog radnog mjesta
 HANZA MEDIA

Porezni USKOK, kako se kolokvijalno nazivao Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, u budućnosti će biti ustrojstvena jedinica u Poreznoj upravi, a ne više samostalni odjel pri Ministarstvu financija, a unatoč kritikama da se time zapravo gasi ured koji je otkrio velike porezne prevare, ministar financija Zdravko Marić i dalje jamči njegovu neovisnost, u što je očito uspio uvjeriti i Most.

Most se, podsjetimo, još u veljači protivio Marićevoj namjeri da ured pripoji Poreznoj upravi, a tu ideju kritizirali su neslužbeno i iz samog DORH-a, no ministar financija i u ovoj Vladi je odlučan da taj sektor organizira onako kako on misli da je najbolje. Most se i sada ispočetka tome protivio i najavljivao amandman na izmjene Općeg poreznog zakona, ali sada ih je Marić uspio uvjeriti da će porezni USKOK i dalje raditi neovisno.

Novo radno mjesto

Njegov rad, doznajemo, definirat će se kroz postojeća zakonska rješenja, odnosno kroz Opći porezni zakon o kojem će Sabor raspravljati ovih dana, te kroz Vladinu Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Porezne uprave koja će se uskoro donijeti. Iz Ministarstva financija neslužbeno poručuju kako će svi postojeći zaposlenici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, njih oko 15, ostati raditi i u tom novom uredu ili službi, jer su stručni i prošli su sve sigurnosne provjere, a namjera je dodatno ojačati ured i s novim zaposlenicima. Kako će se zvati taj novi ured nije još poznato, ali će u svom nazivu sigurno imati “porezne prijevare”. Sjedište te ustrojstvene jedinice bit će u Boškovićevoj ulici u Zagrebu, gdje je sada i središnjica Porezne uprave.

Na čelu tog novog ustrojstvenog dijela bit će pomoćnik ravnatelja Porezne uprave. Pomoćnik ravnatelja upravlja i odgovoran je za rad sektora u Središnjem uredu. Prema Zakonu o poreznoj upravi, obavlja i druge poslove, a za svoj rad odgovoran je ravnatelju, koji upravlja radom Središnjeg ureda. Ravnatelj Porezne uprave je državni dužnosnik s položajem pomoćnika ministra financija, a imenuje ga i razrješava Vlada na prijedlog ministra financija. On je za svoj rad odgovoran ministru financija i Vladi. Zamjenika i pomoćnika ravnatelja te pročelnike područnih ureda raspoređuje ministar financija na prijedlog ravnatelja Porezne uprave.

Izmjene zakona

Porezni USKOK, podsjetimo, nije bio izravno predviđen za ukidanje, ali kao što je Jutarnji već pisao, ovaj je Samostalni sektor, osnovan koncem 2014. Uredbom Vlade, svoje ovlasti crpio iz Općeg poreznog zakona kao “ustrojstvena jedinica Ministarstva financija nadležna za prikupljanje, kontrolu, analitičku obradu i razmjenu podataka bitnih za oporezivanje...”. U nacrtu prijedloga novog Općeg poreznog zakona te ovlasti više nisu predviđene. Jednostavno se više ne navode bilo kakve ovlasti ustrojstvenih jedinica, nego se u dijelu vezanom za nadležnosti govori isključivo o upravnim organizacijama Ministarstva financija, odnosno o Poreznoj i Carinskoj upravi. Porezna uprava već dugo ima Odjel za otkrivanje poreznih prijevara, koji se baš i nije mogao pohvaliti značajnijim rezultatima. Upravo zbog toga je bivši ministar financija Boris Lalovac, po uzoru na američki IRS, odlučio formirati ovo posebno tijelo sa zadatkom da otkriva krupni porezni kriminal. Ministar Marić cijelo vrijeme pokušava uvjeriti javnost da se ništa značajno neće dogoditi s poreznim USKOK-om i da je samo riječ o organizacijskoj promjeni te i sam govori da je taj sektor odlično obavljao posao. No, s razlogom se onda postavlja pitanje zašto mijenjati nešto što dobro funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:37