PRAVDA KOŠTA

Ministar pravosuđa mijenja pravilnik i sucima porotnicima daje tri puta veće naknade

Suce porotnike imenuju lokalna tijela vlasti koja objavljuju natječaje i provode selekciju. Na te se natječaje najčešće javljaju umirovljenici

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

Rast plaća u cijelom sustavu javne i državne vlasti, pa tako i pravosuđu, neće zaobići ni suce porotnike. Premda je uloga sudaca porotnika u našem pravosudnom sustavu minorna i de facto svedena na to da budu statisti na suđenjima, država im za tu ulogu dodjeljuje naknadu koja se nije mijenjala od 2014. godine, a sada ju ministrar pravosuđa i i uprave Ivan Malenica utrostučuje.

Do sada se porotnicima koji su morali putovati na sud priznavao trošak prijevoza u iznosu od 2 kune po prijeđenom kilometru, a po novome će im se priznati 0,27 eura.

Bitna povišica odnosi se na visinu nagrade koja se obračunava prema vremenu koji je porotnik proveo na sudu. Tako se suca porotnika općinskog suda do sada plaćalo 20 kuna bruto po satu, a ubuduće će dobivati 6,65 eura bruto po satu, dok će sudac porotnik županijskog suda umjesto 25 kuna po satu primati naknadu u iznosu od 8 eura po satu.

U Hrvatskoj ukupno ima 611 sudaca porotnika i oni su raspoređeni na prvostupanjskim i županijskim sudovima, dok na Visokom kaznenom sudu i na Vrhovnom sude isključivo suci profesionalci.

Suce porotnike imenuju lokalna tijela vlasti koja objavljuju natječaje i provode selekciju. Na natječaje za porotnike najčešće se javljaju građani koji su u mirovini. Prema Zakonu o sudovima, za suca porotnika može biti imenovan punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika. Sudac porotnik ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću, ne smije obavljati odvjetničku ili javnobilježničku službu ili poslove člana upravnog ili nadzornog odbora trgovačkog društva ili druge pravne osobe. Sudac porotnik će biti razriješen dužnosti kada navrši sedamdeset godina života, odnosno ne može biti osoba starija od 70 godina.

Porotnici imenuju se na četiri godine i nakon isteka tog roka mogu biti ponovno imenovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:09