LAKŠA OTPLATA KREDITA

MINISTAR ŠTROMAR O SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA 'U ponedjeljak krećemo sa zaprimanjem zahtjeva, evo kolike su kamate i kod kojih banaka'

Predrag Štromar
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na tiskovnoj konferenciji objavio je koje će kreditne institucije sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita kao i kolike će biti kamate.

- Za subvencioniranje se može prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretnina ili ima jednu nekretninu koju prodaje. Ovom subvencijom olakšat će se otplata kredita u prve 4 godine za 50 posto rate kredita. Onima koji u međuvremenu dobije dijete, za svako dijete produžit će se subvencija za dvije godine po svakom djetetu - kazao je Štromar i napomenuo kako se subvencionira kupovina stana, kuće, kao i gradnja kuće čiji rok otplate nije manji od 15 godina.

- Većina banaka ponudila je kamatnu stopu dosta manju od 3,75 posto. Banke koje su htjele veću kamatu, s njima nismo postigli ugovor. Ugovor smo postigli s 10 banaka u kunama i eurima - kazao je Štromar.

Banke s kojima je postignut dogovor su:

Hrvatska poštanska banka, Erste Banka, Podravska banka, OTP, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Raiffeisen banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag.

- Zahtjevi se predaju u banku, banka nakon što obradi klijenta dokumentaciju šalje u APN. On ju provjerava i zaprima nalog s datumom kad šalje banku. Objava će u Narodnim novinama biti u petak, a 4.9. počinje zaprimanje zahtjeva - kazao je ministar i napomenuo kako će na stranicama APN-a danas će biti objavljene sve banke, kamatne stope i obrazac.

Inače, kamatne stope kreću se od 3,04 do 3,75 u eurima, a u kunama od 3,35 do 3,75 posto.

Na kraju tiskovne konferencije kazao je kako ustaškom pozdravu 'Za dom spremni' nema mjesta u hrvatskoj javnosti, referirajući se na natpis na ploči u Jasenovcu.

- Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem, on dobro zna stav HNS-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:13