ZAVRŠEN NADZOR

MINISTAR UVODI RED Nakon inspekcije u srednjim školama Jovanović smijenio 14 ravnatelja, a 149 učenika je ispisano!

 Davor Pongračić / CROPIX

Prosvjetna inspekcija predložila je smjenu čak 14 ravnatelja zbog nepravilnosti pri upisima u prve razrede nakon što je nedavno završen nadzor u 118 srednjih škola u Hrvatskoj!

Inspekcijske službe Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta krenule se u akciju otkrivanja nepravilnosti nakon što je buknula afera u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću gdje je nezakonito bilo upisano čak 42 učenika. Prosvjetni inspektori pretresli su svu dokumentaciju vezanu uz upise i došli do zapanjajućih podataka: u svakoj petoj srednjoj školi bilo je nepravilnosti!

U čak 27 škola utvrđeni su propusti, međutim, većina je otklonjena inspekcijskim naredbama, odnosno tijekom samih nadzora. Najčešće je tu bila riječ o propustima pri bodovanju posebnih uvjeta, koji su brzo ispravljeni pa nije bilo potrebe za težim sankcijama. Ipak, inspekcija je utvrdila i teže prekršaje, odnosno izdali su 15 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja rokova i postupka upisa, pogodovanja pojedinim kandidatima i upisivanja učenika koji nisu prešli bodovni prag.

Na popisu škola u kojima se traži smjena ravnatelja, među ostalim, je i jedna od najelitnijih gimnazija u Hrvatskoj, popularni zagrebački MIOC što je iznenadilo mnoge, budući da se tamo upisuju učenici sa 60 i više bodova. Zatražena je smjena ravnateljice Veronike Javor zbog upisa učenika izvan roka. Iako se ravnateljica Javor rado javlja na novinarske upite, ovaj put nije se javila na telefonski poziv.

Osim XV. gimnazije na popisu su još i Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Zdravstveno-veterinarska škola Andrije Štampara u Vinkovcima. I. gimnazija u Osijeku, Trgovačka i tekstilna škola Rijeka, Strukovna škola Pula, Srednja škola Koprivnica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu i Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu. U Srednjoj školi Braća Radić u Kaštelima ravnatelj je iz poznatih razloga već smijenjen, kao i u Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci, Prirodoslovnoj školi Karlovac, te Šumarskoj i drvodjeljskoj školi također u Karlovcu.

U Zdravstvenom učilištu u Zagrebu i Ekonomskoj školi u Rijeci također su pronađene nepravilnosti, ali tu nije zatražena smjena ravnatelja, jer je ravnatelj u Zagrebu otišao u mirovinu, a onaj u Rijeci je dao sporazumni otkaz.

- Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam nered i kaos koji su bili doveli do svojevrsnog modela „običajnog prava“ temeljem kojeg su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, učenici pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a… Jednostavno, postojao je umreženi sustav u kojem nije bilo važno poštivati propise i zakone. Trgovalo se sitnim osobnim interesima u kojima su sudjelovali pojedini ravnatelji škola, djelatnici gradskih i županijskih uprava, državni tajnici i zaposlenici MZOS-a. Djeci se na kraju osmog razreda, slala poruka da nije bitno kakvi su bili učenici i kakve ocjene imaju jer postoji način da se upišu u prvi razred mimo propisa i zakona, vezom, plavom kovertom ili političkim utjecajem - rekao je danas ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Do sada je razriješeno devet ravnatelja. Uz već spomenutu četvoricu, nakon što su školski odbori odbili smjene, odlukom ministra razriješeni su i Dušanka Novak iz Ekonomske i trgovačka škole u Čakovcu, Marija Maćešić iz Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, Marinela Labaš iz Škole za medicinske sestre Vrapče, Nada Stanić s Ugostiteljsko-turističkog učilišta, te Gordana Dragušica iz I. gimnazije, Osijek. Za ostalih pet razrješenja teče propisani rok školskom odboru da donese odluku, a ako to odbiju ministar će morati ponovno pisati odluke.

Božo Pavlović, ravnatelj Zdravstveno-veterinarske škole Andrije Štampara u Vinkovcima, upisao je, primjerice, jednog učenika izvan svih rokova jer je htio, kaže, napraviti dobro djelo. Učenik, naime, nije bio upisan u nijednu školu, jer je zbog osobnih razloga zakasnio na upise budući da je živio jedno vrijeme u Austriji gdje se nije prilagodio. Imao je 52 boda, točno koliki je bio bodovni prag, ali zadnje upisani je imao 53 boda.

- Napisao sam zamolbu Ministarstvu, obrazložio cijelu situaciju i tražio odobrenje. Budući da sam dugo čekao odluku, a kako je majka uporno inzistirala, plakala i molila, rekao sam da dijete može sudjelovati na nastavi. Ministarstvo mi nije konkretno odgovorilo na upit, već su samo konstatirali da je zadnji upisani učenik imao 53 boda. Ja sam išao pomoći djetetu, jer je imao potrebne uvjete za upis i tu je možda moja greška, što sam se senzibilizirao. Smatrao sam da je bolje da ide na nastavu nego da luta po ulici, pa sam na kraju donio akt da ću ga upisati prema posebnim okolnostima - kaže Pavlović, koji je ravnatelj u ovoj školi posljednjih 22 godine, a sada se boji da ne završi na ulici zbog pogreške koju je napravio.

Inspekcija je zatražila i smjenu ravnateljice Marinele Labaš, iz Škole za medicinske sestre Vrapče zbog činjenice da su u prvi razred upisana četiri učenika izvan roka s jednakim brojem bodova. U školi kažu da su imali suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, a da su dugo čekali odobrenje Ministarstva koje su na kraju i dobili, ali nakon što su upisali učenike.

U Strukovnoj školi Pula, pak, upisivani su učenici ispod praga. Tamo još nisu dobili službeni zapisnik inspekcije, pa školski odbor o tome nije raspravljao.

Nekoliko učenika upisano je ispod praga i u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega gdje je također zatražena smjena ravnatelja Joze Bešlića.

- Školski odbor još nije ništa odlučio. Nekoliko učenika je upisano ispod bodovnog praga, jer smo popunili trogodišnja zanimanja, a ostalo je nešto slobodnih mjesta u četverogodišnjim. U prvom smo se roku držali praga, a u drugom upisnom roku upisali smo te učenike, ali ne na štetu drugih - pojasnio nam je ravnatelj Bešlić.

S druge strane, u Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb kažu da oni nisu u ničemu pogriješili i da ne znaju zašto je uopće zatražena smjena ravnateljice.

- Kod nas nije pronađena niti jedna nepravilnost. Nakon drugog roka ostalo nam je slobodno 19 mjesta i tražili smo i dobili suglasnot za upis. Formirali smo povjerenstvo i upisali te učenike. Kod nas je bila inspekcija i nisu imali nikakvih zamjerki, međutim, nakon toga dolazi prijedlog za razrješenje koje je Školski odbor jednoglasno odbio. Ništa nismo na svoju ruku radili - kaže ravnateljica Nada Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 04:16