ISTRAGA U NAFTNOM DIVU

MINISTAR VRDOLJAK 'USKOK radi svoj posao. Kompanija ne smije propasti' INA 'Ne događa se ništa posebno'

USKOK istražuje je li MOL za Inu kupovao naftu po skupljoj cijeni
Varazdin, 210314.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Varazdinu potpisao ugovore o dodjeli drzavnih potpora za energetsku ucinkovitost i obnovljive izvore energije sa zupanom Predragom Stromarom.Na fotografiji: ministar Ivan Vrdoljak.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - Nemam pravo i ne želim komentirati prisutnost USKOK-a u Ini. Oni rade svoj posao i bilo bi neozbiljno od mene da to komentiram. Mogu reći samo da je INA vertikalno integrirana hrvatska kompanija koja je regionalni energetski igrač i svojim investicijama daje doprinos hrvatskom gospodarstvu i ja je vidim kao veliki potencijal i neću dopustiti da propadne - poručio je danas u Varaždinu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kojega su novinari pitali hoće li ovaj slučaj utjecati i na interes za kupnju Ine.

- Hrvatska ne prodaje svoju djedovinu i svi oni koji žele kupiti udio u Ini moraju otići u Budimpeštu jer oni su objavili da je jedna od opcija da prodaju svoj udio u Ini. Nama nije bitno od kuda je kapital ali nam je bitno da se sačuvaju radna mjesta, da imamo što jeftinije energente i da što pametnije koristimo energetske potencijale koje imamo. To danas tražimo od MOL-a, a u budućnosti ćemo možda tražiti od nekog drugog, ali te ciljeve će svi morati ispuniti ako žele biti partneri sa Republikom Hrvatskom - naglasio je Vrdoljak.

USKOK ČEŠLJA INU Istražuje se je li MOL za Inu kupovao naftu po skupljoj cijeni

Komentirao je i priopćenje Ine vezano uz uredbu Vlade o povećanju naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u kojem se navodi da to Ini povećava troškove i samim time dovodi u pitanje razvojne planove Ine.

- Naknada koja je sada na snazi je najmanja naknada u Europskoj uniji, među najmanjima na čitavoj planeti i daleko najmanja što MOL plaća bilo gdje. Pokušali su se i sa čudnim ugovorima koje osporavamo na arbitraži zaštiti da Vlada ne može dirati koncesiju. Nova naknada nije zbog Ine nego zbog svih onih koji danas dolaze na hrvatski Jadran, zbog svih onih koji će doći na hrvatski kontinent, a koji ne mogu razmišljati na način da će uzimati hrvatska bogatstva, a da hrvatski građani od toga neće imati koristi - zaključio je Vrdoljak.

Ina: 'Zaprimili smo zahtjev za dostavu podataka'

Ina je dobila zahtjev Uskoka za dostavom podataka o nabavi nafte posljednjih godina, potvrdili su danas u Ini iz koje poručuju da u tome ne vide ništa posebno te da je revizija posljednih godina pokazala da je Ina sirovu naftu kupovala u skladu s najboljom industrijskom praksom, plaćajući tržišnu cijenu.

Prema pisanju nekih medija, Uskok istražuje poslovanje Ine i moguće nezakonitosti u kupovini nafte posljednjih nekoliko godina te je zatražio dokumentaciju oko nabave nafte od lipnja 2009. do prosinca prošle godine, odnosno od kada MOL ima veća upravljačka prava u Ini. Zatražena je, kako se prenosi, detaljna dokumentacija o dobavljačima i cijeni po kojoj se nafta kupovala, jer se sumnja da se nafta u tom razdoblju plaćala skuplje od tržišne cijene.

"Zaprimili smo pisani zahtjev za dostavom podataka", potvrdila je direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine Marina Burazer.

U pisanom odgovoru na upite o zahtjevima Uskoka i nabavi nafte, iz Ine navode kako je nabava sirove nafte bila pod revizijom različitih vanjskih revizorskih kompanija više puta tijekom godina te da su rezultati revizije uvijek bili prezentirani i Nadzornom odboru i Upravi kompanije.

"One revizije koje su se detaljnije fokusirale na praksu posljednjih godina, pokazale su da je kompanija kupovala sirovu naftu u skladu s najboljom industrijskom praksom, plaćajući tržišnu cijenu", navode iz Ine u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:33