NAPOKON SE JAVIO

Ministar Zmajlović: 'Kako da ja znam suše li se šume i ugibaju li ugrožene životinje u Kopačkom ritu!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Gdje je nestao čovjek? U ovom slučaju se to pitanje odnosi na aktualnog ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, koji je u Vladu ušao 11. lipnja, nakon ostavke Mirele Holy .

Zadnje Zmajlovićevo pojavljivanja dogodilo se 26. lipnja, kada je rekao da će prvi potezi tog ministarstva biti vezani uz pitanje zaštite okoliša i prirode za HE Ombla i TE Plomin 3 te da se slaže da bi TE Plomin C trebao raditi na ugljen, a ne na plin. U međuvremenu se zahuktala priča oko referenduma za TE Plomin C, užarila se situacija i oko Dine Petrokemije koja je zbog kemikalija potencijalna ekobomba, a suša je uništila usjeve.

Točka na “i” je bila kada se u četvrtak u HTV-ovu Dnevniku 3 kao glavna gošća umjesto Zmajlovića ukazala bivša ministrica Mirela Holy. Zbog toga nismo očekivali da ćemo danas Zmajlovića dobiti na mobitel. Na većinu pitanja je odgovorio da svi ti problemi nisu u nadležnosti njegova ministarstva.

- O Plominu ne odlučujemo mi. Oko referenduma nitko nema utjecaj pa ni ja. U slučaju radnika Dine radi se o nečemu gdje ne možemo preventivno djelovati - rekao je ministar.

U većini zemalja svijeta zahvaćenih sušom aktivno su se uključila i nadležna ministarstva. Dijelom zbog navodnjavanja, a dijelom zbog spašavanja zaštićenih vrsta. Stoga smo ga upitali zna li koliki je vodostaj u Parku prirode Kopački rit i jesu li zbog suše ugrožene zaštićene vrste i šume?

- Otkud da ja u ovom trenutku znam koliki je vodostaj i jesu li životinje i biljke ugrožene. Pa ne mogu ja ovako iz rukava znati sve podatke. Znate li ih vi - pomalo nam je ljutito odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:58