OTVORENO PISMO MINISTRICI KULTURE, PREMIJERU...

Ministrica imenovala ravnatelja koji je stvorio kaos u Muzeju: 'Što je s gubitkom od od 1,5 mil. kuna?'

Osijek, 060411.Miroslava Mihaljevic supruga skladatelja, pisca, novinara i radijskog urednika Branka Mihaljevica poklonila je njegovu dnevnu sobu Muzeju Slavonije u Osijeku. Branko Mihaljevic najpoznatiji je po djecjoj pjesmi -Zeko i potocic-. Na fotografiji: Miroslava Mihaljevic i ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivankovic.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Troje od četvero kandidata koji su se javili na natječaj za izbor ravnatelja Muzeja Slavonije u Osijeku uputili su otvoreno pismo ministrici kuture Andreji Zlatar Violić zatraživši objašnjenje njezine odluke da se Marka Grgura Ivankovića imenuje v.d. ravnateljem. Do raspisivanja natječaja on je bio ravnatelj Muzeja Slavonije.

- Molimo Vas da nam razjasnite svoju odluku. Ako je gospodin bio Vaš prvi i jedini izbor, zašto mu niste dali novi mandat, nego ga samo imenovali vršiteljem dužnosti? - napisali su u pismu dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica, dr. sc. Mladen Radić, viši kustos i Denis Detling, muzejski pedagog.

Vinaj, Radić i Detling podsjećaju da je ministrica smjenjivala članove Upravnog vijeća Muzeja Slavonije nakon što ju se htjelo upozoriti na loše upravljanje Muzejom i nepoštivanje zakona od strane tadašnjeg

ravnatelja, a sadašnjeg vršitelja dužnosti.

Ističu da je Ministarstvo kulture provelo upravni nadzor u Muzeju Slavonije kojim je utvrđen veliki broj prekovremenih sati djelatnika, među njima i ravnatelja, pravna neuređenost Muzeja, nepoštivanje odluka Vlade, neracionalnost poslovanja itd.

- Što Vas je gospođo ministrice, sukladno Vašim zakonskim ovlastima spriječilo da reagirate na događanja u Muzeju Slavonije tada, a na koje je upućivao upravni nadzor Vašeg Ministarstva? Jeste li pročitali

Izvješće o upravnom nadzoru kojeg su sačinili djelatnici Vašeg Ministarstva?, u nevjerici pitaju.

U pismu ističu kako im nije jasno zašto ministrica kulture nije reagirala ni kada je obaviještena o ukupnom gubitku poslovanja od skoro 1,5 milijun kuna.

Troje nezadovoljnih djelatnika u pismu nizbor Grgura Marka Ivankovića povezuju s mogućim članstvom Ivankovića u HNS-u, čija je članica i ministrica Zlatar Violić.

Također su šokirani obrazloženjem odluke o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja, koje je uputila glasnogovornica Ministarstva.

"Imenovanje Grgura Marka Ivankovića na vršitelja dužnosti ravnatelja na godinu dana je iz razloga obveze otklanjanja uočenih nepravilnosti u financijsko-pravnom funkcioniranju muzeja, te se očekuje da se muzej u tom smislu u potpunosti konsolidira, što će biti i glavna obveza ravnatelja G.M. Ivankovića u narednoj godini dana,“ stoji u obrazloženju.

- Vi ste očigledno uvidjeli da postoje nepravilnosti iz prošlog mandata i sada ista osoba koja je bila odgovorna za njih, treba ih ispraviti, stoji u izjavi troje ogorčenih djelatnika Muzeja Slavonije te se dodaje:

- Poštovana gospođo ministrice, što Vas sprječava da kao najodgovornija osoba Ministarstva kulture

Republike Hrvatske, postupite u prvom redu po zdravom razumu, a onda i u skladu sa zakonom?

U pismu ističu kako v.d. ravnatelja Marko Grgur Ivanković odavno nema podršku kolektiva kojim bi trebao rukovoditi te da s djelatnicima Muzeja profesionalno ne komunicira, o čemu je Ministarstvo kulture već obaviješteno.

Otvoreno pismo je upućeno i na adresu predsjednika Republike Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića te predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:48