O POTONUĆU BDP-a

Ministrica Tramišak: ‘Nismo dotaknuli dno. Zatvaranje na proljeće bilo je opravdano‘

Tramišak smatra da je ‘učinjeno ono što je najbolje za Hrvatsku‘, ali je imalo značajan utjecaj na građane
 Boris Kovacev/Cropix

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u Dnevniku Nove TV komentirala je je li Hrvatska s rekordnim padom BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto dotaknula dno.

- Ne bih tako rekla. Ovaj pad je u ovom tromjesečju 2020. godine, u periodu kad je fokus na turizmu. Najveći pad bio je na vrhuncu turističke sezone - kazala je ministrica i kazala kako imamo 80 milijardi kuna vrijednosti europskih projekata odgovarajući na pitanje o nezaposlenosti.

Tramišak smatra da je zatvaranje na proljeće bilo opravdano i da je "učinjeno ono što je najbolje za Hrvatsku", ali je imalo značajan utjecaj na građane.

- Po pitanju psihičkog učinka na stanovništvo i gospodarstvenike. U padu BDP-a je i pad osobne potrošnje. Bilo je bitno sačuvati javno zdravlje stanovništva - smatra ministrica te kaže kako na jesen neće biti ponovnog zatvaranja jer sad imamo više saznanja o koronavirusu.

Ugostitelji najavljuju prosvjede u rujnu, 40 posto njih boji se da neće opstati do iduće sezone, a Tramišak kaže da su "ministri gospodarstva i socijalne politike najavili kako će nastaviti s mjerama kako bi se sačuvale te djelatnosti kako ne bi morale davati otkaze, te kako bi se sačuvale radna mjesta i njihove aktivnosti.

Ministrica je kazala i kako je pad BDP-a u drugim zemljama EU utjecao i na hrvatsko gospodarstvo jer je bilo značajno manje turista. "53 posto noćenja, 42 posto dolazaka - kazala je za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:29